Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

”Regina noptii” de Lilia Calancea

O sa incep aceasta recenzie cu o introducere despre cum am gasit eu blogul scriitoarei (“Soacra Mica” la inceput) si cite au pornit de acolo.

 

Undeva prin 2009, fiind pe un site de stiri din Moldova (probabil Unimedia) am dat de un link la blogul Soacra Mica (autoarea fiind Lilia, inca anonima pe atunci). Ca sa precizez, eu eram in Canada cind am dat de el, fiind venita aici din 2001, mai intii la studii si apoi stabilita permanent. Eu fiind printre straini, deja de mai multi ani, citeam doar in engleza atit on-line, cit si off-line caci ma rog, eu lucrez, traiesc in Canada si imi bagam in cap doar limba engleza, ca sa ma “integrez” cit mai repede si cit mai bine.

 

Eu nu mi-am dat seama ce pierd pina cind nu am ajuns pe blogul soacrei mici. Eu, de fapt, pierdeam capacitatea de a ma exprima corect si frumos in limba mea materna, vocabularul meu se ingusta, in mintea mea era deja mai multa engleza. Nu doar savuram postarile Lilei pe blog, avind ocazia sa comentez si sa mai antrenez si eu scrisul in romana, dar datorita blogului ei, am cunoscut virtual atitea oameni si atitea bloguri frumoase, interesante si dragi mie (inclusiv Alo BEBE). Pe blogul soacrei mici se ajungea de multe ori la sute de comentarii la postari si comentatorii nu erau doar din Moldova, dar din toate colturile lumii (Lilia si ea scria pe blog, fiind stabilita in Belgia). Apoi, la un moment dat Lilia a inchis blogul, jele mare in sufletul meu si tot atit de mare a fost bucuria cind ea a revenit cu Blog de vineri. Pe noul blog Lilia a inceput din cind cind sa publice mici istorioare romantice si cititorii blogului, inclusiv eu, comentam ca am vrea continuarea istoriilor, am vrea o istorie mai lunga, o carte chiar, daca ar fi posibil. Si Lilia a scris, a publicat si a lansat in decembrie, 2014, la Chisinau, romanul “Regina Noptii”. L-a lansat, fiind practic autoare debutanta in Moldova, fara legaturi, cunostinte si sponsori, nu stiu cum i-a reusit, dar sint sigura ca prin succesul ei va inspira si pe altii.

 

regina-noptii-lilia-calancea-coperta

 

Romanul are multa dragoste si senzualitate. Desi scriitoarea spune ca romanul este fictiune si nu are caracter autobiografic, cei care o cunosc pe Lilia de mai mult timp si citesc blogul ei, vor simti in carte si o parte din ea. Vor gasi descrieri divine a florilor, de care ea este atit de pasionata, vor gasi Grecia cu marea ei si cimitirul de care Lilia e fascinata. Autoarea are un talent atit de iscusit de a descrie peisaje, emotii, trairi. Eu parca vedeam acele flori si acea mare din carte, iar dupa asa o descriere a insulei grecesti, unde are loc majoritatea actiunii, eu visez deja sa ajung in Grecia si am pus-o prima in lista tarilor de vizitat cind ajung in Europa.

 

 

Imi place ca dragostea din carte este dintre o femeie in floarea virstei si un barbat mai tinar si faptul ca toate lucrurile materiale agonisite de catre eroina principala, Adriana, nu pot umple golul din sufletul ei si ea gaseste pina la urma curaj sa isi urmeze inima si sa devina cu adevarat libera, libera sa fie iubita si sa iubeasca. Mesajul cartii este ca viata are cu adevarat sens atunci cind este traita in iubire, dar nu o iubire falsa, impusa sau pretinsa, insa o iubire adevarata, sincera si neconditionata.

 

Daca cineva mi-ar fi spus in 2009 ca eu o sa scriu o recenzie pe blogul Dianei – Alo BEBE (anonima pe atunci), a unui roman, atit de senzual si delicios, publicat in Moldova de Soacra Mica (si ea anonima pe atunci), eu precis asi fi spus ca asta e ceva din domeniul fantasticului si nici intr-un caz al realitatii. Nu as fi crezut ca eu voi mai putea sa scriu in romana, ca Lilia chiar va avea curajul si va publica o carte in Moldova, ca Diana ma va incuraja sa scriu recenzii la ea pe blog… dar viitorul e plin de surprize si miracole exista, pentru mine – acesta fiind unul din ele.

 

Anul 2014 in general a fost unul foarte frumos si important in literatura din Moldova, au fost publicate trei carti de scriitoare, care, desi stabilite prin alte tari la moment, vin din Moldova (paraLELE, Fabule Moderne si Regina Noptii), trei carti scrise de femei care sint din generatia mea, cu care eu pot sa comunic si in cartile carora eu ma regasesc.

 

Eu o felicit pe Lilia pentru curaj, in primul rind si talent, si ii multumesc din suflet pentru ca ea a scris in romana, mai intii pe blog si apoi pe hirtie, si asta a contat atit de mult pentru mine. Cartea se citeste usor, o recomand cu drag si voi astepta alte romane ale scriitoarei in viitor.

 

Romanul este in vinzare la Libraria din Centru, la Libraria din Hol si pe Bestseller.md. La moment am inteles ca stocul pe Bestseller.md este epuizat si ma bucur mult de succesul cartii. Pe Bestseller.md se poate de comandat cartea in format electronic, dar in curind va aparea un nou stoc. Cel mai frumos este faptul ca aceasta carte poate sa ajunga oriunde in lume, eu am comandat-o pe Bestseller.md, care are livrare internationala, si a ajuns cam in doua saptamini.

 

foto: protv.md, bestseller.md

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 26