Lecturi

„Remeslo” de Sergei Dovlatov

In primul rand, el era frumos. Dar eu am aflat despre asta abia dupa ce am terminat de citit cartea. In al doilea rand, Sergei Dovlatov era foarte talentat, un fel de Cehov al Uniunii Sovietice, iar Cehov, vreau sa va spun, este poate cel mai bun scriitor care a existat vreodata. Bine, alaturi de Marquez.

 

Despre Dovlatov am auzit cu vreo doi ani in urma, din statusurile unor prieteni de Facebook, care erau mai aproape de trenduri decat mine. Am asteptat ceva timp, ca sa nu fiu chiar in rand cu lumea, si, intrand recent intr-o librarie, am gasit un raft intreg cu Sergei Dovlatov, la pretul simbolic de 49 de lei. Din toata bucuria care era acolo, mi-am ales „Remeslo”, pentru ca ador cartile in care autorii povestesc despre cum au inceput sa scrie, care a fost parcursul lor de scriitori, esecurile si cum, intr-un final, le-a venit succesul. Sau nu le-a venit. „Remeslo” este anume asa o carte. Doar ca la toata aceasta informatie, prezentata pe alocuri ironic, pe alocuri cu umor, mai adaugati si detaliul ca Dovlatov a locuit pana la aproape 40 de ani in URSS, iar acolo, in perioada ceea, nicio editura nu a vrut sa-i publice lucrarile. Desi, „nicio editura” nu e tocmai exact, deoarece atunci, dupa cum stiti, era un singur partid care le decidea pe toate si, respectiv, orice miscare literara din tara era aprobata sau dezaprobata anume de acest partid. Iar Sergei Dovlatov nu a fost tocmai pe placul partidului.

 

„Remeslo” este o carte pe care ar fi foarte usor sa o segmentezi pe citate independente, glume, anecdote. Dovlatov are penita usoara si accesibila. Citindu-l, ai sentimentul ca il asculti povestind la un pahar de votka, cu o zakuska ceva, intr-un apartament nitel demodat, plin de carti si reviste literare; el sta descheiat la camasa, exact ca in imaginea de mai sus, fumeaza impulsiv, rezemat de pervaz…

 

La sfarsitul anilor ’70, Dovlatov, obosit de faptul ca nu poate face literatura acasa, emigreaza cu familia in SUA. Peste relativ putin timp, o povestire de a sa este publicata in „The New Yorker”, legendara revista, despre care el auzea pentru prima data.

 

Dovlatov a murit in 1990 si asa si nu a aflat cat de popular a devenit in fosta lui Patrie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5