Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

Să spui înseamnă să-ți revendici puterea

Dintotdeauna, cea mai de temut armă a fost sinceritatea. Sau, în alte cuvinte – deschiderea de a vorbi, de a spune, de a exprima, de a arăta.

A spune despre ceea ce place și despre ceea ce deranjează. Despre experiențe bune și experiențe rele. Despre reușite, despre eșecuri, greșeli și neputință. Despre cât de greu se iau unele decizii și cum așteptările au fost înșelate. Despre iubire, frică, iertare sau imposibilitatea acestora. Despre durere. Despre emoții. Despre corp. Despre viață și orice manifestare a ei.

A fi sincer înseamnă a avea curajul de a rosti cuvinte pentru a numi lucruri și fenomene. De a le fixa în spațiul și memoria colectivă. „A numi” (prin toate metodele posibile, inclusiv prin semne) este egal cu „a fi”. Or, tot ce nu este numit, spus, vorbit, exprimat rămâne în zona în care nu ajunge nici legea, nici speranța.

Pentru a schimba ceva, trebuie mai întâi să spui ce nu merge. „Să spui” înseamnă să scoți la suprafață și să vezi la lumina zilei ceea ce ți-a fost prescris să ții în tine, pentru a rămâne în zona de confort a fricii și renunțării de sine.

Secretele, cuvintele nespuse, emoțiile netrăite, neputința neîmpărtășită – ne țin ostatici. Dincolo de alienarea de noi înșine și disconfortul psihologic, lung cât o viață, acestea ne transformă în carne de tun pentru tot felul de mici Napoleoni, Caligule, Lenini, Stalini, Hitleri, Escobari, Putini, Plahotniuci etc.

Să spui, să pui în cuvinte, să numești este să îți revendici dreptul la umanitate. Nu degeaba regimurile totalitare au fost construite pe interzicerea dreptului la libera exprimare. Iar secretele și șușotelele au fost și sunt combustibilul sistemelor antisociale.

Dicționarul explicativ al limbii române e plin de cuvinte care nu și-au avut loc în spațiul public. Iar odată cu ele – fenomene, experiențe, barbarii, ilegalități ce au trecut drept normalitate.

Numai corpul femeii câte astfel de cuvinte ascunde! Menstruație, vagin, vulvă, naștere traumatizantă, orgasm, clitoris etc., etc., etc. Cuvinte tăcute secole la rând, care încep să fie pronunțate abia-abia, cu vârful limbii, de parcă se mânuiește cu un exploziv. Pe de altă parte, știe ce știe inconștientul colectiv – să spui, așa cum este, înseamnă să-ți revendici puterea.

Foto: lucia/Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21