Din viață

Salut, anxietate! Sau despre starea normala a unei mame

Anxietatea este starea normala a oricarei mame. Si sa nu ne amagim, din clipa in care am ramas insarcinate, noi nu facem nicio inspiratie/expiratie fara a ne nelinisti.

 

Cand dai viata, dai si moarte.

 

Cand Ilinca se nascuse, verificam la fiecare 10 minute daca respira. Cu lunile, distanta intre verificari crescuse, dar ele nu disparusera. De fiecare data cand dormea, intram pe varful degetelor in camera si imi tineam rasuflarea, pentru a face liniste in care sa-i pot auzi respiratia.

 

De cand am devenit mama, Anxietate este al doilea meu nume. Ea niciodata nu m-a parasit. Nici in momentele in care viata mea parea o linie paralela cu viata copilului meu. Chiar si in clipele in care dansam desculta in localuri dubioase, turnandu-mi pe gat lichide cu formule chimice complicate, undeva in culisele creierului meu, ardea o lampa mare, de culoarea rosie, cu inscriptia „COPILUL TAU”. Oriunde m-as culca, oriunde m-as trezi, dimineata ma ingrijoreaza cel mai mult daca puiul de om, pe care l-am adus pe lume, a baut ceva cald si daca si-a luat portia de proteine si fibre.

 

Poti sa fii doba de articole de psihlogie, de Freud, de Lacan, de Dolto, de citate motivationale si filosofie zen, dar in clipa in care copilul iese dimineata din casa si are de traversat o strada, iar tu calculezi timpul necesar pentru asta si apoi il suni, iar el intarzie sa-ti raspunda, fiecare minut in care robotul iti spune ca abonatul nu poate raspunde si te invita sa lasi un mesaj, te apropie la o distanta foarte intima de isterie.

 

Aceasta anxietate de multe ori ne paralizeaza simturile, ne incetoseaza vederea, ne blocheaza orice facultate mintala in momentele in care ar trebui sa gandim la turatii maxime. Cand Ilinca a cazut si si-a luxat piciorul, de la urletele ei de durere am crezut ca lesin, mi se facuse atat de rau, incat mi se intorsese stomacul pe dos si nu mai intelegeam ce trebuie sa fac. Insa aici m-a salvat aceeasi anxietate. Din teama ca ar putea fi cu mult mai rau decat era, am sunat ambulanta.

 

Dar anxietatea de la servici? Cand ajungi sa crezi ca, daca pierzi acest job, ti se va ruina toata viata pe care o mentii atat de greu acolo unde este. Cand seful urla la tine, te umileste, te minte, te trateaza ca pe o sclava pentru un salariu pe care ti-l arunca drept mare favoare, iar in capul tau se invarteste doar intrebarea „Cu ce platesc lectiile de pian?” Si da, tu stii, ca pana a plati lectiile de pian, ai de platit apartament, facturi, hartie igienica si o pereche de cizme pentru copil, dar nelinistea ca ai putea stirbi din calitatea vietii, pe care incerci din rasputeri sa o construiesti pentru cel mic, te paralizeaza pana la lipsa vointei de a face ceea la ce demult visezi. Sa pleci.

 

Motive pentru anxietate sunt multe. Densitatea si frecventa scaunului, pofta de mancare, drumul spre scoala, colegii mai mari, maniacii si pedofilii, prima dragoste, banii pentru continuarea studiilor, ispita drogurilor, tigarile ieftine, alcoolul contrafacut, mezelurile, care au devenit oficial produse cancerigene, praful din casa si de pe strazi, perna prea joasa sau prea ridicata, parabenii din sampon, hainele din bumbac prelucrat cu prea multe chimicate, prietenii care nu ne plac…

 

Dar, de fapt, anxietatea are un singur motiv. Frica pentru viata puiulu nostru. Pentru ca viata vine cu moartea la pachet si asta e unica informatie care nu ne paraseste chiar si atunci cand omul iubit ne trece mana prin par.

 

 

Imagine: Edvard Munch

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23