Din viață

Sânge, rană, puroi, plasture și… timp

L-am inventat cu toții, cu mulți ani în urmă. Aveam nevoie de el ca să ne organizăm, să ne modelăm, să ne amăgim. Aveam nevoie de el, aveam nevoie de o noțiune care să ne supună, care să ne fie autoritate. Și l-am născocit, l-am numit ”TIMP”.  Vedeți ce frumos sună? (trei consoane și o vocală, hahaha).

El nu fuge, el nu stă, el nu tratează și nici nu-și ”ia ce este al lui”. Noi am inventat să mutăm acele ceasornicului cu o oră înainte și cu o oră înapoi. Noi suntem cei care (ne) schimbăm și spunem că timpul a trecut. Dacă timpul ar exista, atunci unde a dispărut acea oră de sâmbătă noaptea, de ce imediat după ora 2 s-a făcut 4 dimineața? Dacă două ore s-au comprimat în una, de ce nu pot să comprim și o lună într-o oră? Sau să măsor un an ca pe o oră?

Duc o luptă cu timpul (adică, lupt cu ceva ce nu există, dar care este o autoritate supremă). Lupt cu el. Lupt, pentru că am înțeles – dacă râzi de multe ori, dacă repeți această acțiune zi de zi, mai mulți ani la rând, în jurul ochilor apar riduri. Iar dacă te infurii și încrețești fruntea, pe ea apar cute, iar dacă mănânci mâncare procesată, grasă și cu o mulțime de conservanți, atunci, cu siguranță că durerea de ficat sau pancreas îți este cunoscută. Și da, timpul n-are vreo legătură cu asta, e vorba de obiceiurile pe care le avem și cât de des le repetăm. Nici ridurile și nici durerile intestinale nu apar de la timp.

”Cu timpul, o să treacă”, mi s-a spus și eu m-am întrebat, dar dacă ”n-o să treacă?”. Dacă totuși lucrurile sunt eterne, dacă totul se rotește într- un cerc și de fiecare dată revenim acolo de unde am pornit? Poate n-am să mai fiu eu cea care am să revin în același punct, dar o să fie alta în locul meu, doar că o să poarte un alt chip, un alt ambalaj, dar conținutul, trăirile, fricile, durerile și acțiunile vor fi aceleași.

Dacă nu le rezolvă timpul pe toate? Dacă timpul nu există, sau dacă timpul nu trece, dar noi trecem prin el?

El nu se grăbește,  noi suntem cei care ne grăbim să ajungem mai rapid la celălalt capăt al lui.

Dormim mai puțin, alergăm mai mult, avem obligații mai multe, căutăm oameni mai mulți. Adevărat, relațiile cu ei sunt tot mai superficiale (n-ai cum să reușești să faci relații profunde cu foarte mulți oameni în paralel)…

…mai mult, mai des, mai intens, mai rapid, mai sus, mai bun… Totul este ”mai” și le facem pe toate ca să câștigăm lupta cu viteza timpului (să nu uităm că el stă pe loc).

”Timpul vindecă rănile”. Mi-am și închipuit cum timpul vine cu o mână blajină și-mi lipește un plasture peste rană și suflă acolo. Nu cumva să mă usture!

V-ați imaginat asta – ”Doctorul Timp”? El, atât de bun, atât de iubitor, atât de prezent și dedicat, încât are grijă ca toate rănile omenirii să fie oblojite de el în persoană!

Pe naiba, rănile sunt vindecate de medicamente (chimice, naturale, spirituale), trupul și sufletul nostru au capacitatea să se regenereze.

Nu mai zic de rănile sufletești, pe care nu ți le tratează nici dracul. Până nu te apuci să torni apă oxigenată și să pui antibiotic (psihologi, terapeuți, preoți, vraci, vrăjitori, astrologi, sau orice știi că te ajută) acolo unde doare, n-o să treacă, timpul nu le vindecă.

Am așteptat ca timpul să facă minuni, să-mi pună comprese pe rănile sufletului. Să cicatrizeze acolo unde o leziune a membranei sufletești sângera, dar timpul n-a făcut-o. Nici nu m-a masat, nici nu a suflat, deși tare ardea acel loc și era plin de puroi și de sânge.

Timpul nu le așează la locul lor și nici nu le rezolvă pe toate. Pffff, îl doare pe timp drept într-un loc de rana mea!

Atât cât o să alergăm prin el și o să așteptăm să ne trateze rănile și să ne rezolve problemele mai rapid, rănile noastre vor continua să fie deschise, să puroieze, sângereze, să provoace durere, iar problemele vor deveni mai multe, mai complicate și cu mai multe semne de întrebare.

Rănile au nevoie de tratament. Și cu cât mai devreme îl găsim pe cel potrivit, cu atât mai rapid corpul și sufletul regenerează.

Timpul nu le rezolvă pe toate, iar durerea n-o să treacă vreodată datorită lui.

 

Text: Laura Grigore

Foto: Nataşa Bujor

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 19