Fete pe drum

Satul din care se vad Hawaii

Satul din care se vad Hawaii este intre jungla si ocean, despartit in doua de un rau care se saruta cu apa Pacificului. Yelapa este un sat mexican in care, daca ajungi, vrei sa ramai. Daca nu pentru o viata, cea ramasa, asa cum au facut-o toti cei de pe loc, care nu sunt indigeni, atunci pentru un anotimp. Yelapa a fost Raiul in care isi plimba geniul Bob Dylan. Si multi alti egali in nebunie cu el, dar poate mai putin talentati.

 

In Yelapa se poate de ajuns prin cateva metode – sa cobori muntele, pe un drum ingust si anevoios, sa mergi de-a lungul coastei oceanului sau… sa iei maxi-taxiul de apa. Noi l-am luat din satul Boca de Tomatlan, situat la vreo 20 de kilometri de Puerto Vallarta, cel mai mare oras din zona. Mare insa e mai degraba o forma de comparatie.

unnamed (16)

 

La fiecare ora cate un maxi-taxi pleaca spre Yelapa. Ultimul pleaca din statie la 6 seara.

unnamed (15)

unnamed (17)

Calatoria de 45 de minute cu maxi-taxiul de apa e o adevarata provocare. Pe stanga ai stanci, pe dreapta oceanul. Tot drumul socoteam in gand cam la ce distanta de mal m-as ineca, in caz ca barca se rastoarna. Numai faptul ca vedeam cum stau relaxati barcagii pe nasul barcii, in picioare, imi dadea cateva grame de curaj.

unnamed (18)

unnamed (19)

unnamed (20)

Pana la Yelapa, barca se opreste la toate statiile. Acestea deservesc satele de pe coasta.

unnamed (21)

unnamed (22)

Yelapa, care acum are in jur de 1500 de locuitori, a fost fondat de patru familii care au coborat de pe varf de munte. Aceastea sunt in fruntea comunitatii pana in ziua de azi.

unnamed (23)

 

Statia de maxi-taxi din Yelapa.

unnamed (24)

Apropo, Yelapa este printre putinile locuri din lume unde indigenii au ramas stapani pe pamanturile lor, care sunt propietate colectiva. Strainii nu pot cumpara pamant in Yelapa, dar il pot inchiria pe termen lung.

unnamed (31)

In acest loc, raul se intalneste cu Oceanul Pacific.

unnamed (34)

Pana in jurul anilor 60, Yelapa a fost un loc destul de inapoiat. Nici vorba de drumuri pavate sau alta infrastructura de baza. Lucrurile au inceput sa se schimbe cand satul a fost descoperit de americanii in cautare de un loc exotic, in care ei ar fi putut sa se izoleze de viata moderna. Cu toate acestea, electricitatea si telefonia au aparut in sat abia in 2001.

unnamed (28)

unnamed (26)

Acum satul e plin de americani in varsta, care s-au mutat acolo sa-si petreaca ceea ce le-a mai ramas din viata. Acestia au creat o comunitate destul de puternica, editeaza un ziar local in limba engleza, au cenacluri de poezii, serate muzicale, un cerc dramatic, clase de yoga si alte activitati. Placut e insa faptul ca prezenta acestora nu stirbeste deloc din farmecul si exotismului locului, poate din cauza ca majoritatea americanilor din Yelapa sunt fosti hippy. In schimb, datorita acestei invazii, in Yelapa s-au deschis multe localuri unde poti manca foarte gustos. Unele sunt tinute de americani, altele de localnici.

unnamed (32)

Caii si catarii sunt cea mai populara sursa de transport din sat. Localnicii de pe malul raului mai utilizeaza si un fel de tractoare mici.

unnamed (27)

Apropo, in Yelapa indigenii locuiesc mai mult pe malul raului, unde locul nu este atat de stancos. Pe stanci, care rasar pe malul oceanului, sunt situate casele in care locuiesc cei veniti – fie turistii de scurta durata, care inchiriaza camere in multitudinea de guest house-uri, deseori tinute tot de americani, fie cei care au ales sa ramana acolo pe mai mult timp. Casa in care am locuit noi era chiar la capatul cimitirului. Despre ea voi scrie mai multe data viitoare.

unnamed (30)

Si chiar se vad din Yelapa insulele Hawaii? Nu, desigur. Dar eu imi imaginam ca suntem destul de aproape si asta ma facea si mai fericita.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 18