scoala poate fi schimbata
Social

Scoala poate fi schimbata

Scoala poate fi schimbata. De noi, parintii. Ea poate fi schimbata din prima zi de viata a copilului. Ea poate fi schimbata pana la nasterea. Ea poate fi schimbata pana ca viitorul elev sa fie conceput.

Scoala la care vor merge copiii nostri poate fi schimbata din clipa in care noi, maturii, vom intelege cine suntem, ce vrem si unde vrem sa ajungem. Acest proces de cunoastere si constientizare a existentei, va scoate din noi ce e mai bun, iar copiii nostri, viitori sau prezenti, vor creste altfel. Ei vor sti valoarea vietii lor si respectului de sine. Ei vor avea o voce pe care o vor face auzita. Ei vor avea o pozitie. Ei isi vor cunoaste drepturile. Ei vor fi liberi.

Acesti copii nu vor mai tremura in fata autoritatii educatoarei sau pedagogului. Pentru ca nici noi, parintii lor, nu mai tremuram in fata sefilor nostri, in fata functionarilor sau a medicilor care ne trateaza de sus.

Acesti copii vor invata constient si nu vor mai copia pagini intregi din carte in caiet, pentru ca asta li s-a cerut, fara sa li se explice de ce. Ei isi vor urma vocea interioara, care intotdeauna stie unde se ascunde izvorul cunoasterii de care fiecare are nevoie.

Acesti copii vor fi altfel. Altfel decat toate generatiile de pana acum, cuminti si obidiente. Altfel decat parintii si bunicii lor, care se revoltau numai la bucatarie, apoi pe Facebook, dar pusi in fata situatiilor concrete in care puteau fi onesti si incoruptibili, lasau capul in jos si se faceau mici, ca sa poata fi mai usor calcati de ciubota sistemului.

Schimbarile in scoala incep de la noi, nu de la Guvern. Schimbarile in scoala incep in capul nostru, in casa noastra. In ceea ce simtim fata de noi insine. In cuvintele pe care le spunem copiilor nostri. In felul in care le explicam anumite fenomene. In felul in care ii iubim si ii ajutam sa-si construiasca personalitatea.

Schimbarile vor incepe in ziua in care vom refuza sa mai operam cu duble standarde. In ziua in care vom decide sa nu mai traim dupa duble standarde.

N-are niciun sens sa cerem reforme, cand nu suntem pregatiti pentru ele. Sau poate le cerem, deoarece singuri nu suntem in stare sa schimbam sistemul prin actiunile noastre sistematice si intelepte? Imaginati-va o revolutie linistita. O revolutie a constiintei.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21