Social

Scrisoare catre mame. Demult n-am stat de vorba…

Demult am vrut sa va intreb, dar nicidecum nu ajungeam. Ba lucrul, care imi manca tot timpul si puterile, ba micile probleme cotidiene, care trebuiau solutionate rapid, ba festivalul, ba romantica, ba nedorinta da face ceva si tot asa. Dar azi am zis ca a venit timpul sa mai stam de vorba…

 

Cum o mai duceti voi, dragi mamici? Cum va descurcati? Cum scoateti carucioarele din bloc? Dar cand ajungeti cu ele pe strada, cine va ajuta sa le ridicati peste cap pentru a trece peste masinile parcate pana in zid? Cum va descurcati cu copilul la policlinica, cand e inaduseala, scaune nu mai sunt si deja 5 oameni au intrat fara programare? Cum va tin nervii cand cel mic incepe sa se plictiseasca, sa planga, sa se foiasca, sa vrea sa bea, dar apa s-a terminat si in toata policlinica nu-i gura de apa? Dar cum rezistati sa nu fiti obraznice cu mediucl de familie care insinueaza ca nu stiti sa aveti grija de copil? Si, pe crucea mea, e greu sa fii o mama buna dupa o ora de asteptat sub usa, cand ti s-a uscat in gura, iar cel mic se catara pe tine, agitat la culme, dar cui sa spui?

 

Dragele mele, cum va descurcati cand trebuie sa urcati in troleibuz? Cum va simtiti dimineata cand toti va imping copilul, cand ghiozdanul si punga cu hainele de sport v-au indoiat in trei, iar locurile pentru mame cu copii minori sunt ocupate si nimeni nu se grabeste sa va ajute cu ceva? Ah, nu aveti troleibuz in cartier? Iar microbuzul vine fiecare 20 de minute, se umple ochi, iar soferul mana ca un descreierat? Copilul a zburat saptamana trecuta si a aterizat cu capul in parbriz? Aseara fetita in toata invalmaseala a fost lovita foarte tare la piept, pentru ca soferul a franat si cineva a cazut peste ea? Da, se intampla. Asta ni se spune de fiecare data, nu?

 

Dar cum va descurcati cu trotuarele gaurite? Nu vi s-au ros pantofii? Dar ghetele copiilor? Cat a tinut ultima pereche de balerini a fetei? Dar botinasii baiatului? Cum faceti atunci cand vreti sa incaltati o pereche de pantofi cu tocuri? Va mai incumetati?

 

Cum va descurcati la scoala, care cica in statul nostru e gratuita? Va mai tine buzunarul? Aveti coaie sa contestati fiecare leu sau ati obosit deja si intindeti in liniste bancnotele? Dar vara ce faceti cu copiii? Toata ziua acasa? Seful nu va da concediu nici macar 2 saptamani? Iar sotul de cativa ani lucreaza fara concediu? Va macina sentimentul de vina, dar nu stiti cum sa va descurcati? Taberele private sunt scumpe, nu va tine buzunarul sa platiti pentru ambii copii? Parinti la tara nu aveti? Ambele bunici sunt plecate in Italia? Iar lucrul nu-l puteti lasa pentru ca aveti de platit chirie, construiti casa sau pentru ca sunteti singure?

 

Duminicle ce faceti? Aveti parc langa casa? Iesiti pe terenul de joaca, dar va innadusa praful de la cele doua blocuri care se construiesc pe bucatica de pamant intre magazin si ghereta de tigari din curtea vecina? Va temeti ca veti ramane si fara teren, din cauza ca tot mai multe masini parcheaza pe el?  Au fost calcati chiar si copaceii pe care i-ati sadit cu copiii de Florii?

 

Cum va descurcati acum, cand kilogramul de mere este 20 de lei, cel de cirese 40, iar de capsune 45-50? Cate zile din saptamana puteti cumpara copiilor fructe? Ce le spuneti atunci cand treceti pe langa tarabe si ei cer ceva? Le spuneti ca azi nu? Sau cumparati, stiind ca maine deja va trebui sa inventati o iesire din situatie? De cate ori pe saptamana cumparati carne si unt? Dar dupa ce platiti serviciile comunale, ce va ramane in portofel? Va descrucati cu salariul pe care il aveti?

 

Atatea intrebari mai am… Despre cum va reuseste sa aratati atat de bine, de unde luati forte sa faceti fata, de unde atata iscusinta de a purta discutii despre lucruri marunte?

 

Eu iata, ma intreb, retoric oarecum, daca tot suntem in electorala, cum se face ca nimeni nu a adresat niciun mesaj mamelor? Oare sa ramana doamna Buliga si pelincuta ei ultima adresare catre mamele din aceasta tara? Oare e atat de neinsemnat acest electorat? Dar nici noi nu cerem. Si de ce sa ceri, cand sunt atatea lucruri frumoase dupa care poti sa te ascuzi si sa te faci ca totul e bine in acest oras si in aceasta tara? Aici un festival, acolo un hotel, dincolo un Eurovision si trece si acest an, de fapt, si aceste alegeri…

 

Apropo, alegerile locale din Barcelona au fost castigate de o femeie care si-a pus cateva intrebari incomode, Ada Colau.

 

Foto: theatlantic.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 21