Social

Sinceritatea si limitele ei. Studiu de caz

Uneori sunt intrebata de unele cititoare care e limita sinceritatii mele si cum sa faca si ele sa poata scrie sincer pe un blog, fara frica de represiuni din partea celor apropiati si fara teama ca oamenii vor sti.

 

Nu am un raspuns format din a, b si c. Tot ce stiu este ca nu are niciun sens sa te apuci sa scrii, daca nu poti sa fii sincer. Sinceritatea, insa, este ceea ce ne lipseste foarte mult. Bunaoara, imi este foarte greu sa imi imaginez vreun star local care ar sustine un discurs in stil TED. Un discurs in care sa fie sincer de la primul pana la ultimul cuvant, asa ca Elizabeth Gilbert sau Andrew Solomon. Oameni care ar avea destula incredere in sine si dragoste pentru ceilalti, incat sa poata povesti lumii intregi despre dramele prin care au trecut, esecurile pe care le-au trait, succesele pe care le-au asteptat si care au venit prea tarziu sau prea devreme. Sau, cu atat mai mult, nu-mi imaginez nicio persoana publica de la noi sa aiba curaj sa iasa pe scena si sa povesteasca cat de bine ii merge, cat de fericita este, cum se scoala in fiecare dimineata si se bucura pentru faptul ca este o noua zi, ca are cea mai frumoasa femeie pe care o iubeste enorm sau cel mai minunat barbat, care ii este alaturi oricand.

 

Noi nu stim sa fim sinceri. Pe noi nu ne-au invatat sa o facem. De cate ori s-a intamplat, copii fiind, sa fim pusi la punct de catre parinti sau bunei, in momentele in care eram sinceri? Sincer de fericiti sau sincer de tristi? In cate din familiile noastre s-a trait in secret? Sa nu spui la nimeni.

 

Multi si astazi traiesc inconjurati de „sst, numai sa nu spui la nimeni” . Nu care cumva sa afle cineva adevarul despre noi. Despre minunile de supraoameni ce suntem! Sa nu afle ca ne merge prea bine, sa nu ne invidieze. Sau ca suntem fericiti, ca sa nu ne deoache. Sa nu afle ca supravietuim de la salariu la salariu. Sau ca in realitate aratam cu totul altfel decat pe poza de profil de pe Facebook sau Odnoklassniki. Sa nu afle ca avem un barbat betiv. Sau ca el umbla la curve.

 

Aici e greu sa fii sincer. Si din aceasta cauza e foarte necesar sa ajungi sa fii sincer.

 

Societatea noastra e construita astfel, incat totul se face pentru ca aceasta farsa sa fie alimentata si mentinuta in viata. Nuntile, botezurile, cumetriile, casele, hainele, mesele noastre – toate sunt aici pentru a ne indeparta de la sinceritate. Noi punem kilograme de fond de ten acolo unde s-ar putea purta pielea goala si aerisita.

 

Sinceritatea mea de pe blog si din public are, insa, limite si zilele astea a aparut un exemplu ideal pentru a vorbi despre acestea. Tatiana Tibuleac m-a provocat la noul trend de pe Facebook care consta in a scrie 5 zile la rand 5 chestii pentru care esti recunoscatoare si sa numesti in fiecare zi un om care sa se implice in maratonul recunostintei. Eu nu am dat curs acestei provocari. Mi-am rezervat dreptul sa nu ma impartasesc cu peretele meu facebookian despre cui si de ce ii sunt recunoscatoare, desi fac acest exercitiu de cativa ani deja, fapt despre care am scris pe vechiul blog. Momentul in care fac exercitiul recunostintei este unul special, foarte luminos si cald. O clipa pe care vreau s-o pastrez in gradina mea secreta si sa ma intorc la ea de cate ori simt ca nu mai pot, ca nu merge, ca sunt nu acolo unde trebuie si fac nu ceea ce trebuie.

 

Sinceritatea are limitele pe care tu le pui. Niste limite care nu nimic in comun cu tabuurile din societate. Eu pot vorbi despre orice tema, fara frica si fara perdea, dar eu nu voi vorbi despre ceea ce vreau sa pastrez doar pentru mine. Chiar daca e vorba de un banal mic-dejun.

 

Foto: sursa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23