Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Jurnal

Stiu

– Sezi binisor, i-am spus. Si i-am luat atent suvita care ii acoperea ochiul drept. Mainile imi erau reci. Degetele imi tremurau. Tremuram toata, de fapt. Inainte sa o vad, bausem agitat doua cafele. Fumasem cateva tigari. Nu-mi place sa-mi arat slabiciunile. Inima imi batea atat de tare, incat ii auzeam ecoul in partea cealalta a camerei. M-am intins pe canapea sa-mi revin. Respira. Respira. Respira.

Eram un munte de gheata din interior. Suflasem acolo raceala care ma tinea la distanta. Si ea atata timp m-a tinut la distanta. Uneori o uram. Ma facea sa ma simt nebuna, sarita de pe fix, debusolata. Un morman de gesturi pripite si cuvinte de-a valma. Si eu nu sunt asa.

Cand am intrat in cafenea si am vazut-o intr-un colt, langa geam, cu mainile pe genunchi, fragila, frumoasa, cuminte, m-am intrebat ce caut acolo. Ca eu si ea suntem ca Luna si Soarele. Ce avem sa ne spunem? Pentru ce?

Eu intelegeam foarte bine ca as putea s-o frang in doua, ca pe o tulpina de romanita. Intre doua degete. De ciuda. Pentru tot ce este ea. Pentru frumusetea ei angelica, pentru calmitatea aparenta, pentru moliciunea vocii. Pentru ca nu intri in viata unui om iata asa, cerandu-i sa te asculte, sa te priveasca in ochi, sa fie uman, sa te inteleaga si pe urma sa mearga acasa. Sa-si inghita cuvintele care nu ti-ar placea, sa-si innabuse toate interjectiile, sa se tina in maini, ca sa nu te sperie, apoi sa intre in baie, sa se dezbrace, sa se bage sub dus. Si acolo sa sa dea cu capul de perete. Cat apa curge si astupa toate sunetele.

-Ai vrut sa-mi spui ceva?, am intrebat-o.

Ahhh, cat nu-mi plac aceste formalitati. Inceputurile de discutii. Explicatiile. Ochii din fata, care asteapta, intrebatori. Ochii mei care fixeaza un punct pe perete. Eu as tacea. As pune capul pe bratul intins pe masa si cu degetele libere m-as juca cu lingurita de la ceaiul ei. Nu vreau sa stiu, sa aud, sa ma concentrez pe cuvinte care, in fond, nu spun nimic. Nimeni nu poate explica ce se intampla in adancurile unui om. Nici chiar el. Doar tacerea.

-Ceva se intampla… cu mine. Si nu am fost pregatita… Dar va trece. Timpul le lecuieste pe toate. Eu am o viata… Tu stii.

Daca eram atat de nebuna, pe cat ma credea, as fi sarit si as fi rasturnat masa, cu tot cu ceaiul ei si cafeaua mea, peste ea si as fi iesit de acolo, trantind usa. Cat de mult ma obosisera toate aceste femei cu manichiura perfecta, viata perfecta, vocabular perfect, care cauta acul in stogul de fan, iar atunci cand il gasesc, se inteapa usurel cu varful lui si o iau la sanatoasa.

-Si eu nu am viata? Atunci cum se numeste ceea ce se intampla cu mine?

-Iarta-ma…

-Cafeaua mea costa 35 de lei. Tu m-ai facut sa platesc 35 de lei, ca sa ascult ceea ce eu stiam. Vorbele tale nu fac nici doi lei. Nici o calatorie cu troleibuzul nu fac vorbele tale.

Mi-am intins bratul drept pe masa si am pus capul pe el. Cu degetele libere ma jucam cu lingurita din farfurioara de sub ceasca ei de ceai. Ea bea ceaiul fara zahar. Afara oamenii mergeau undeva. Unde poti sa mergi atat de grabit, ma intrebam eu, cand tot ce este mai important se afla aici, dupa acest geam, in interiorul unei cafeneli? Si daca timpul este circular si nimic nu se schimba intr-un anumit punct, eu pot sa stau asa o vesnicie, jucandu-ma cu o lingurita de ceai, stiind ca ea este la capatul degetelor mele, ca o continuitate a lor.

-Eu trebuie sa plec.

-Stiu.

 

Text: Diana Guja

Foto: Louis Blythe

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 20