Dragă redacție

Sunt drăguță și asta mă costă

O femeie, devenind mamă pentru prima dată ar trebui să se simtă un adult responsabil, o ființa curajoasă și puternică. Tocmai a născut un om după ce l-a purtat nouă luni sub inimă. Femeia în cauză poate că se simte chiar așa. În momentele paranteză între nebunia primelor săptămâni ale vieții Omulețului nou nouț și momentele când își trage sufletul.

Doar că vedeți, stimabililor, ea are niște prieteni, o familie și-n cazurile mai puțin norocoase un soț, care tot vor să-i demonstreze inversul. Că nu e niciun fel de adult și că nu știe ea, proasta, pardon, proaspăta mămica ce sa facă cu puiul ei. Toți se apucă ca posedați de un har divin necunoscut să ofere sfaturi neîntrebați, fac observații care și mai de care empirice, de zici că o studiază pe mama cu pui la antropologie.

Mama asta proaspăta se gândește la puiul ei. Și e drăguța cu toată lumea. Și asta o costă nervi, somn, liniște sufletească și alte chestii esențiale, de care ar avea ea la moment nevoie.

E drăguța cu proprii ei părinți care au avansat la grad și sunt bunici. Trebuie deci respectați întocmai, chiar dacă n-au răbdare să se conecteze să vadă puiul cu mama. Și se simt îndreptățiți să spună ceva despre calitatea imaginii când mama e chioară de somn și pe pui îl doare burtica.

Cu soțul, care așteaptă deservire all inclusive, de care trebuie să tragi să schimbe un scutec, se duce să facă cu aere de martir în deșert. Și după nu-ți vorbește toată seara sau doar ca să-ți dea replici usturătoare. Și care dorește să se implice sau dorea sau ar fi dorit (nu mai ține minte exact).

Cu o droaie de binevoitori care-ți îndrugă verzi și uscate despre puiul tău, ca dacă-l bagi în seama și-l iei în brațe o să stea acolo toată viața (când puiul are trei zile din fabrică).  No, bine, nu d-aia facem copii, ca să-i băgam în seama. Cu bunica venită în vizită și care după o oră de joacă și tras de copil, se plictisește după propriile ei spuse și pleacă.

Mama este, deci, asaltată din toate părțile cu informații, așteptări din partea publicului și observații. Săraca femeie fericită, de dragul puiului se face mică și drăguță. Și înnebunește la foc moderat pana îi arde becul.

Tuturor noilor mame, nu mai fiți drăguțe!

Părinților le puteți mărturisi ca ați crescut, soacrele n-au decât să ajute. Să-și dea seama că băieții lor sunt tați și soți. Și au vase de spălat și funduri bebelușești de șters, singuri, cu cele doua mâini din dotare. Cu soacrele e important să nu cedam, chiar dacă moral pare imposibil. Prietenii și anturajul pot fi foarte bine filtrate prin această procedura de recunoaștere a adevărului.

Va rog sa nu fiți prea drăguțe la medic, în transport, la magazin. Politețea e la modă oricând, dar sindromul fetei atotînțelegătoare ne face mai mult rău. Nu vă fie frică să cereți, să ziceți nu și să nu dați multe explicații și detalii. Ne fac mai puțin credibile.

Amin, sisters!

Autoare: Daniela V.

Imagine: Pablo Picasso

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21