Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

Tara mamelor singure


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Moldova, tara mamelor singure.

Sa ai copil in Moldova e greu. Sa fii femeie si sa cresti singura un copil in Moldova, e dublu greu. Sau triplu. Si nici nu stiu care dificultati sunt mai mari si necesita mai multa tarie ca sa le poti trece – cele ce tin de zero infrastructura pentru copii, lipsa ajutorului din partea statului sau discriminarea careia esti supusa, practic, zi de zi.

Aceste mici bucurii ale maternitatii solo* pornesc de la banala atitudine de superioritate pe care o arboreaza altii fata de tine (altii, cum ar fi femeile cu parteneri sau barbatii), incepand cu prietenii de familie, colegii, amicii, vecinii, parintii colegilor copilului si terminand cu personalul medical, care inteleg destul de rapid ca esti singura si nu-i nici zare de barbat care s-o faca pe macho, pentru ca ei sa se miste mai repede sau sa aiba o atitudine respectuoasa. Asta e un soi de joc in societatea noastra – vii la spital, stai la usa medicului si, daca nu este niciun barbat langa tine, care sa se umfle in pene si sa ameninte la stanga si dreapta ca amus se lamureste, esti pusa sa astepti mai mult decat este normal. Pentru ca tu esti cea cu defect. Si exemplele pot urma.

Mamele singure la noi sunt in aceeasi situatie ca si persoanele cu necesitati speciale. Se presupune ca ele exista, ba chiar se cunoaste ca ele exista, dar nimeni nu le-a vazut. Mai mult, daca iti vine in cap sa spui ca acestea sunt discriminate, poti sa te trezesti cu o armata de oameni, care le stiu pe toate, si care vor depune eforturi considerabile sa te convinga ca nu exista o astfel de problema. Ca e pura inventie. Ca nimeni nu e discriminat. Dar cine le discrimineaza pe mamele singure? Nimeni. Ele singure o fac. Le-a interzis cineva ceva? Nu. Atunci care e problema?

Acest subiect este atat de vast, atat de neexplorat, nici azi si nici in trecut, ca imi vine greu sa gasesc un punct de la care sa pornesc. Deci, voi porni de la experienta mea, iar pe voi va invit sa va impartasiti povestile materniatii solo prin care ati trecut, treceti sau pe care ati vazut-o fiind copii. Si inca ceva, daca exista cineva din cititori care a cercetat aceasta tema, chiar si nefiind in situatia data, este invitat/a sa isi impartaseasca gandurile si cunostintele.

Intr-un ceas bun!

 

*sub umbrela mamelor singure adun mamele care au nascut in afara unui cuplu, pe cele care au divortat si isi cresc singure copilul/copiii, femeile care au ramas fara partener, in urma decesului acestuia, deci orice mama care nu este intr-o relatie de durata si isi creste singura copilul/copiii.

 

Imagine: Mario Gerth/ Samburu, Kenya.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 20