Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

“The Ten Thousand Things” de Maria Dermout

Aceasta este probabil cea mai stranie, in sensul frumos al cuvintului, carte citita pina acum, scrisa parca in stilul minimalist a lui Hemingway, dar plina de realismul magic a lui Garcia Marquez.

 

Actiunea are loc pe insulele Mollucas in partile unde astazi este Indonezia. Cartea a fost publicata in Olanda in 1955 si este inspirata din viata Mariei Dermout, care s-a nascut pe insula Java, fosta colonie olandeza. Maria a facut studiile in Olanda, apoi s-a intors in colonie si a calaorit mult pe insulele Mollucas si Java.

 

Autoarea este astazi cunoscuta pentru doua carti si, desi a inceput sa scrie de tinara, nu este publicata decit pe la 60 de ani, iar “The Ten Thousand Things” devine una din cele mai apreciate carti, tradusa mai apoi in 13 limbi. Din pacate, autoarea moare la scurt timp dupa publicarea cartilor sale si nu reuseste sa se bucure prea mult de faima si admiratia cititorilor.

 

Eroina principala, Felicia, era numita de localnici “The Lady of the Small Garden”, iar cartea combina legendele insulei cu soarta celor care au murit pe insula si cu istoria vietii Feliciei si a familiei sale, cu traditiile, pierderile si misterele ei.  Desi autoarea nu vorbeste direct despre tragedia din viata ei personala, cartea reflecta aceasta tragedie si, probabil, o ajuta sa faca pace cu propriul destin.

 

Can sadness be relieved, or can one only pass it by, very slowly?

 

Felicia se intoarce din Olanda pe insula, in Gradina Mica a bunicii, unde a fost nascuta si a crescut, deja in calitate de mama tinara si moderna, educata si umblata prin Europa. Incetul cu incetul, ea invata de la bunica sa tainele si secretele acestei gradini si devine parte din ea.

 

The garden held her, slowly enveloped her, showed her things, whispered her its secrets…

 

Maria Dermout este o povestitoare de exceptie – descrie insula, natura, magia scoicilor si perlelor, minunatiile oceanului si traditiile oamenilor locali intr-un stil atit de unic si frumos.

 

Pe mine cartea, pur sim simplu, m-a vrajit. Am citit-o pe malul oceanului, intre nisip si scoici, si probabil acesta a fost locul perfec pentru a o citi. O recomand din inima tuturor. O lectura magica pentru vara, pentru vacanta, care, indiferent unde va aflati, o sa va transporte pe o insula misterioasa, o sa va aminteasca de bunica, o sa va trezeasca dorul pentru locurile unde ati crescut, o sa va cuprinda cu o tristete calma pentru cei dragi care nu mai sint in viata, o sa va trezeasca si mai multa dragostea pentru viata aceasta atit de frumoasa, dar trecatoare.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 20