Din viață

Teotitude.com, locul curajului

Au trecut 3 luni de cand am lansat teotitude.com.

Primele 3 luni, ca si in viata unei mame de nou-nascut, sunt cele mai dificile, dar si cele in care poti gasi putere si determinare pentru a merge mai departe. Deja ai nascut, nu poti sa lasi copilul, chiar daca suferi de depresie post-natala si somnul plin este doar o amintire dintr-o viata care parca nici n-a fost, el este deja aici si fara tine nu va supravietui.

Teotitude.com, cum multi din voi stiu, este o continuitate a ceea ce candva a fost alobebe.md, pana la care a fost alobebe.wordpress.com (a ramas doar pagina Alo BEBE). De-a lungul anilor, alobebe s-a transformat dintr-un blog personal, dedicat experientei mele de mama, intr-o platforma virtuala unde femeile isi faceau auzita vocea, in anonimat sau nu. Alobebe a fost totodata locul unde s-au cristalizat ideile mele feministe, dar si un „martor” al procesului prin care am trecut de la o stare la alta, incepand cu felul in care vedeam lucrurile, le interpretam si gandeam, in general, si terminand cu felul in care ma exprimam, scriam si ma manifestam. Si cred ca nu voi gresi sau exagera, daca voi spune, ca a fost un loc unde multe femei au gasit cuvintele prin care au reusit sa-si explice multe lucruri pe care le simteau.

Dupa 9 ani de alobebe si sute de texte primite de la femei, in care ele isi impartaseau experientele, puneau intrebari sau analizau anumite situatii, am decis ca e timpul sa trecem la alt nivel, sa ne desprindem de conotatiile pe care le dadea acel „bebe” si sloganul blogului „Despre maternitate altfel”. Asa a aparut T E O T I T U D E – alt nume, mai multe autoare, mai multe teme, de ordinul celor tabu in societatea noastra, mai mult curaj si deschidere, mai multe degete pe ranile sistemului si traditiilor patriarhale. Mai multe femei care scriu. Scriu despre ce le framanta, despre ce le doare, despre ce s-au ferit sa vorbeasca ani la rand, despre ce credeau ca nu vor putea scrie niciodata.

In toti anii in care am scris pe blog (fiind, de fapt, jurnalista de profesie, deci, o activitate pentru care am pregatire), am si citit foarte mult – reportaje, investigatii, opinii, editoriale etc. in presa noastra si in cea internationala, pe bloguri locale si pe bloguri straine, si am ajuns la concluzia ca in Moldova practic nu exista site-uri si bloguri cu texte interesante despre viata reala, cu analize care sa dezghioace fenomene si situatii intalnite in viata fiecarui om, totul este redus la politica sau la barfe. Asa cum nu exista nici site-uri sau bloguri in care sa se scrie deschis despre viata reala a femeilor, dincolo de lucioasele fotografii de lifestyle si regulile unei femei perfecte. Viata adevarata, cu problemele si dificultatile ei, a devenit o rusine. Iar greul acestei rusini il duc femeile.

Misiunea teotitude.com este sa scoatem femeia din aceasta ruisne. Sa ii aducem aminte ca e uman sa fii imperfect si ca problemele, durerile, dificultatile prin care trece sunt general umane. Si, cel mai important, sa inspiram femeile sa scrie ele insele despre provocarile vietii, despre nedreptatile prin care trec, despre curajul de care au nevoie pentru a spune „NU” sau a spune „DA”.

In aceste trei luni de teotitude.com am reusit sa adunam cinci autoare care scriu regulat – Laura Grigore, Cristina Hiraeth, Natasa Bujor (care e si o fotografa talentata), Diana Mihuta, Frasana, pe langa subsemnata, Diana Guja, si alte multe femei care trimit mesaje pe adresa redactiei. Dar sa stiti, usa este deschisa pentru oricine vrea sa se alature comunitatii in formare de femei care scriu.

Visul meu legat de teotitude.com este sa creez un loc unde orice femeie din Moldova va gasi acea seminta de intelegere, un raspuns, o gura de aer si incurajare si unde vulnerabilitatea si imperfectiunea ei vor fi validate, dar in acelasi timp, ele vor deveni un instrument pentru crestere si transformare.

Si, desigur, imi doresc sa largesc numarul autoarelor, temelor abordate, sa pot sa le platesc pentru munca depusa.

Fiecare vis este, de fapt, un scop. Si va fi tratat ca atare.

Pe final, vreau sa va multumesc ca ne cititi si ne scrieti. Daca va intrebati ce mai puteti face pentru ca visele-scopuri enuntate mai sus sa devina realitate cat mai repede, raspunsul e simplu – vorbiti cat mai multor femei despre teotitude.com. Mai departe, ele vor sti ce sa faca.

PS: Apropo, multi ma intreaba de un de vine numele si ce inseamna. „Teo” vine de la Teodora, numele bunicii mele, o femeie tare de caracter, de la care am invatat sa fac din nimic ceva mai mult decat nimic; „titude” este prescurtare de la „attitude”, pe lung ar fi „atitudinea Teodorei”. O atitudine curajoasa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23