Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Părțile corpului

Trei căi de ajutor pentru când e insuportabil de greu

Chiar dacă ni s-a promis că totul o să fie bine, în viață nu e chiar așa. Bine o să fie, dar nu în fiecare zi. Uneori, multe zile la rând bine n-o să fie. Sau binele va fi relativ.

Chiar dacă uneori ne mai gândim că poate mai bine nu ar continua, viața noastră continuă. Indiferent de condiții sau de durerea sufletească. Cum să continuăm să trăim sau să re-începem să trăim, când am pierdut pe cineva drag sau când o parte din lumea noastră s-a ruinat?

Eu am câteva căi de a regăsi viața în mine și în corpul istovit de durere, pe care am ajuns intuitiv. Azi voi scrie despre cele mai blânde, pe care le numesc terapii corporale. Pentru acestea nu e nevoie de nimic, în afară de corpul pe care îl aveți.

Auto-masajul

O tehnică care cândva m-a salvat. Când prima dată, după o perioadă îndelungată în care mă pierdusem și habar nu aveam cine sunt și încotro s-o apuc, am început să-mi masez tălpile și palmele, niște gesturi care mi-au venit spontan într-o seară înainte de culcare, m-am simțit. Nu mai eram un boț de fire arse, devenisem ceva, cineva, pe care o simțeam între degetele mele. Tot haosul în care mă transformasem, se disipase. Prindeam contur. Formă. Simțeam cum sângele se întoarce în mine. Emoțiile. Aveam o inimă care bate. Un corp care respiră. Eram viață. Conștientizarea propriei existențe, prin simțirea pielii și cărnii care menține această existență, poate fi salvatoare.

10 minute de auto-masaj îți destupă toate căile prin care circulă energia în corp, îți energizează creierul, îți aduce vitalitate, te reconectează la centrul ființei tale și îți îmbunătățește somnul.

Meditația

Când spun meditație, spun relaxare totală, concentrare pe respirație și ascultarea corpului din interior. Nu trebuie să faceți nimic complicat sau deosebit, e suficient să vă așezați comod, dar cu spatele drept, pe scaun sau la podea, să închideți ochii și să lăsăți gândurile să plutească, fără să vă agațați de ele. Simțiți-vă corpul, fiecare centimetru din el, urmăriți-vă respirația, iar dacă ați conștientizat că vă împotmoliți în vreun gând, reveniți la corp.

5-10 minute de meditație te reechilibrează așa cum nu ți-ai fi putut imagina, îți luminează fruntea, îți deschide mintea, te reconectează la viața corpului în care trăiești și cu pământul care te ține. Este ca o întoarcere la sursă (și nu e deloc izoteric ceea ce scriu), acolo unde nu există început și sfârșit, nici moarte, nici pierdere.

Yoga

Am ținut piept ani la rând modei de a face yoga, deși elemente din ea am făcut de câte ori mergeam la stretching. Nu sunt pregătită pentru yoga, spuneam. Acum sunt. De câteva săptămâni practic yoga acasă, dimineața, urmând lecții pe youtube. Calitatea vieții mele se schimbă. Anxietatea, care diminețile mă copleșea, dispare. Mintea devine mai limpede, limitele ei parcă se dilată, apare o ușurință din interior, dar, totodată, tălpile capătă o mai mare forță de a se ține pe pâmânt. Extraordinară senzație.

Experiența de a-ți simți și a-ți trezi corpul prin mișcări de deschidere, aduce aer în fiecare celulă, împământează, echilibrează și, probabil, esențialul în perioadele dificile, te reconectează cu propria existență, prin corp.

20 de minute de yoga în fiecare zi, pot readuce fluxul vieții acolo unde acum e un pustiu sau uragan.

***

Ceva timp în urmă, apelam la alte forme de vindecare – vin, țigări, uneori petreceri, ca să pot uita, apoi – deconecta.

Veți citiți asta în orice articol despre modul sănătos de viață, dar eu oricum o voi scrie și aici, deoarece am trăit-o pe pielea mea – alcoolul și fumatul nu ajută pe termen lung. Nivelul de anxietate crește, suferința se amplifică, viața devine un șir de zile pe care trebuie cumva să le treci. Sensul se pierde. Ne separăm de corp, îl pedepsim. Și asta nu e foarte înțelept.

Numai grija și tandrețea față de sine, de corpul pe care îl avem, reconectarea cu el și cu tot ceea ce suntem, ne poate ajuta să ieșim din pierderi și suferință.

Pentru început, e suficient să vă neteziți cu o mână, măcăr și pe obraz.

Aveți grijă de voi.

Foto: Val Vesa /Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21