Arta

Trei drame de Ronit si Shlomi Elkabetz

Pasiunea mea pentru cinematografia de nisa, m-a facut sa o descopar pe actrita si regizoarea israeliana, Ronit Elabetz. Ronit, care a decedat in aprilie 2016 de cancer, a fost una dintre cele mai uluitoare prezente feminine in cinematografia mondiala, in care femeile isi fac loc inca destul de greu.

Dupa ani buni de actorie, Ronit a debutat in calitate de regizoare si scenarista, alaturi de fratele sau, Shlomi, cu trologia „To Take a Wife” (2004), „Shiva” (2008) si „Gett: The Trial of Viviane Amsalem” (2015), trei drame despre viata de familie a Vivianei Amsalem, o femeie casatorita cu un functionar profund credincios, pe care il paraseste, pornind o lupta invizibila cu el si cu intreaga comunitate religioasa, pentru a obtine divortul eliberat de tribunalul religios.

 

To Take a Wife

Viviane Amsalem este casatorita cu Eliahou, ambii din comunitatea de evrei marocani, imigrati in Isarel. Acestia locuiesc la Haifa, impreuna cu cei patru copii si mama lui Eliahou. Viviane e coafeza, ea lucreaza in micul salon improvizat intr-un colt al bucatariei. Soacra are grija de cel mai mic copil, care are mai putin de un an.

Viviane, o femeie frumoasa, expresiva si pasionala, viseaza la o masina, ii plac iesirile cu prietenii si nu tine foarte mult la religie. Eliahou, dimpotriva, este foarte credincios, rigid, incapatanat si tacut. El detesta sa se intalneasca cu prietenii de familie sau sa mearga in vacante, deoarece acestea i-ar incurca sa respecte Sabatul.

„To Take a Wife” este, in primul rand, despre neputinta unei femei de a decide cum vrea sa traiasca. Despre compromisuri, despre razboaiele de bucatarie, despre supunere si rebeliune.

 

Shiva

„Shiva” sau „7 zile” este o drama de familie, alimentata de ani de gelozie, ranchiuna, minciuni intre membrii ei, toate escaladand la moartea celui mai mare frate din clanul de evrei marocani din care vine Viviane Amsalem.

„Shiva”, asa se numesc cele 7 zile de doliu, in care rudele de gradul intai raman intre patru pereti pentru a se ruga si a-si aminti de cel decedat, are loc in casa Ilanei, vaduva fratelui mort. Cei sase frati ramasi, impreuna cu cele doua surori, printre care si Viviane, cu sotii si sotiile respective, in frunte cu figura matriarhala a Haninei, se regasesc intr-un spatiu inchis, pusi fata in fata cu ranile familiale si animozitatile mascate de-a lungul anilor.

In acest teatru al absurdului, presarat cu scene apocaliptice, dupa usa avand loc Razboiul din Golf din 1992, Viviane se intalneste cu Eliahou, pe care l-a parasit de ceva timp. Acesta nu inceteaza sa o roage sa revina acasa, Viviane, insa, ii interzice sa se mai apropie de ea.

Cat priveam filmul, nu puteam sa scap de gandul invadator ca „Sieranevada” lui Cristi Puiu are multe tangente cu el. E de inteles – tema doliului si parastasului e destul de bogata pentru a trece indiferent pe langa ea.

 

Gett: The Trial of Viviane Amsalem

„Gett” este actul de divort in religia iudaica. Acesta poate fi inmanat doar de sot in fata tribunalului religios, urmand un ritual strict, nerespactarea caruia duce la anularea actului.

„Gett: The Trial of Viviane Amsalem” este drama unei femei care e gata sa lupte pana in panzele albe pentru a obtine divortul de la sotul pe care nu-l mai iubeste si cu care nu traieste de cativa ani. Un film profund, cutremurator, care te tine pe muchie, alaturi de personaje, in sala mica si austera a tribunalului religios, in care se ciocnesc doua realitati, doua lumi, doua traditii si doua adevaruri – cea seculara cu cea religioasa, femeia dornica de libertate si barbatul care vrea femeia cu orice pret.

Viviane asteapta cativa ani, din sedinta de judecata in sedinta de judecata, trecand prin intrebari incomode, invinuiri nefondate, insinuari aberante, pana Eliahou se decide sa-i inmaneze acel ravnit gett, ritual care se incheie cu fraza: „De acum incolo esti permisa tuturor barbatilor”. Aceste cuvinte sunt, insa, prea dure pentru el. Eliahou isi retrage actul.

Alte doua filme despre soarta femeilor in religia iudaica sunt Kadosh” si „Felix and Meira”.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: October, 13