Filme

Trei filme cu Charlize Theron

Va anunt din start ca filmele sunt destul de grele emotional.

 

North Country

Povestea unei femei tinere, Josey Aimes, care si-a luat copiii si a plecat de la un barbat abuziv. Intoarsa in orasul natal, ea se angajeaza la mina locala, impotriva vointei familiei ei. La mina munca este istovitoare, dar marea problema sunt umilintele la care sunt supuse putinele femei angajate acolo. Hartuire sexuala, abuz verbal si psihologic, agresiune fizica – oferta este bogata. Presiunea este cu atat mai mare, cu cat oraselul din jurul minei traieste datorita acesteia, iar localnicii sunt foarte conservativi si bigoti. Eroina, interpretata de Charlize Theron, ajunsa la limita, din cauza problemelor de la mina, dar si a barfelor care circula despre ea in orasel, se concediaza si da in judecata compania miniera.

North Country este bazat pe fapte reale. Acest proces a creat un precedent care a schimbat legea cu privire la hartuirea sexuala in SUA.

Filmul este greoi, cu scene dure, cu detalii din viata pe care, in mod normal, nu le observam, dar care sunt semnificative. Cu tradari in sanul familiei, cu neputinta, ura, deznadejde. Asa cum e viata reala.

 

Monster

Alt film cu Charlize Theron, pentru care actrita a luat 17 premii importante, printre care si un Oscar pentru cea mai buna actrita.

Monster este istoria reala a unei prostituate, Aileen Wuornos, devenita ucigasa in serie. Femeia a omorat 7 barbati pe parcursul unui an, din 1989 pana in 1990. Aileen a fost executata in Florida in anul 2002, dupa 12  ani de asteptare pe coridorul mortii.

Aileen avusese o copilarie intr-o familie cu pobleme sociale, fiind abuzata sexual de mica. Ea devine prostituata la doar 15 ani.

Intr-o noapte, Aileen este brutalizata si violata de catre un client. Cand femeia isi revine din lesin, scoate arma si il impusca. Dupa acest caz, care a zguduit-o profund, Aileen decide sa-si schimbe viata si incepe sa-si caute un job. Cautarile insa sunt fara niciun rezultat. Fara studii, fara experienta, fara CV, cu un fizic cu urme de o viata deloc usoara si corecta, Aileen este refuzata, uneori foarte brutal, de fiecare angajator. Astfel, femeia revine la vechea ei meserie.

Situatia este si mai dramatica, din moment ce Aileen se indragosteste de o tanara lesbiana, Selby, interpretata de Christina Ricci. Pana la urma, aceasta o tradeaza.

Monster este despre imposibilitatea iubirii, o versiune feminina si opusa a filmului Brokeback Muntain, in care dragostea oricum invinge. Monster este despre faptul ca liberatatea alegerii este de multe ori un mit. Ca sunt situatii din care nu ai cum sa iesi. Ca sunt medii pe care nu ai cum sa le parasesti. Si despre cautarea noastra disperata a unui om care ne-ar accepta asa cum suntem.

 

The Burning Plain

Secrete, dragoste interzisa, moarte, disperare, speranta, The Burning Plain le are pe toate. Un film frumos cu trei femei frumoase  si talentate – Charlize Theron, Kim Basinger, Jennifer Lawrence.

Aici povestea e impletita si fiecare fir se despleteste de-a lungul actiunii, ca mai apoi sa se impleteasca iar, procedeu tipic pentru regizorul Guillermo Arriaga, pe care posibil il cunoasteti, daca ati  privit filmele lui Alejandro Iñárritu, 21 Grams si Amores Perros, pentru care Arriaga a scris scenariile.

The Burning Plain, dupa mine, este o reinterpretare moderna a piesei Romeo si Julietta, cu o linie de subiect imbogatita cu elemente dramatice, care fac ca aceasta drama sa fie si mai realista, dar si cu un final care poate fi numit „fericit”.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 18