Fete pe drum

Trei zile la Istanbul. Ghid complet

Istanbulul este un oraș ce trebuie vizitat. Pentru istorie, pentru arhitectură, pentru geografie, pentru cultură, pentru bucătărie, pentru shopping, pentru contraste, pentru localuri, pentru hamamuri, pentru plimbările pe Bosfor, pentru mișcarea continuă, alături de liniștea, fără început și sfârșit, a străzilor din cartierele vechi, departe de traseele turiștilor.

Istanbulul este copleșitor, mult, pe alocuri – agresiv, prin multitudinea de sunete, mirosuri, mărfuri, fețe. O metropolă ce te înghite și te scuipă și unde, dacă ai venit pe termen mai lung, trebuie să te înveți să-ți ții echilibrul, să faci rost de ancore, să îți păstrezi bucățica de uscat intactă, pentru a avea unde reveni în fiecare seară.

Dacă nu aveți de gând să vă faceți un rost acolo, ci doar să-l vizitați, planificați-vă călătoria din considerentul că trei zile pentru prima imersiune în oraș vor fi suficiente doar ca să descoperiți esențialul – Sultanahmet, Taksim și, în una din zile, să faceți o escapadă spre Insulile Principilor și, eventual, să coborâți de pe vapor pe ultima, cea mai mare,
Büyükada.

Sultanahmet sau Orașul Vechi

Scuarul Sultanahmet

Aceasta este cea mai veche zonă a Istanbulului și, respectiv, adăpostește cele mai mule monumente istorice din oraș. Situată pe o peninsulă, spălată de apele Bosforului, Mării Marmara și Cornului de Aur, Sultanahmet reprezintă ceea ce pe timpuri se numea Constantinopol.

Din 1985, această peninsulă face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Puțină istorie

Istanbul, numit de greci Byzantium, a fost, la originile sale, un oraș grec. Acesta a fost înființat în anul 667 ÎdC., pe locul care azi se numește Sarayburnum, ocupat de Palatul Topkapi. Primele așezăminte umane pe locul Istanbulului de azi, datează, însă, de acum 8000, ceea ce face din Istanbul unul dintre orașele cu cea mai lungă istorie din lume.

Cum ajungeți în Sultanahmet

Sistemul transportului public este destul de dezvoltat în Istanbul. Acolo găsiți de toate – de la autobuze rapide pe mare până la dolmuș, adică maxi-taxi. Dacă sunteți cazați în partea europeană a orașului, spre Sultanahmet se poate de ajuns cu metroul și/sau cu tramvaiul, ambele moderne și confortabile.

Dacă vă deplasați din scuarul Taksim, atunci va trebui să coborâți spre stația de metrou, să o faceți spre stânga, direcția Kabataș, unde veți urca în funicular, care în mai puțin de 3 minute vă va transporta spre Kabataș, de unde veți lua tramvaiul spre Sultanahmet.

Biletele pentru funicular, metrou, tramvai, vapor costă 5 lire într-o direcție și pot fi cumpărate la aparate. Dar, atenție, uneori aparatele nu restituie banii (în loc dau o hârtie pe care e scris că vă sunt datori), de aceea aveți grijă să aveți bancnote de 5 lire.

În cazul în care sunteți mai multe persoane, o călătorie cu taxiul (mașini galbene) sau cu Uberul ar putea să vă coste mai puțin (detalii despre prețuri aici).

Spre Sultanahmet puteți merge, de asemenea, cu autobuzul. Urcați în oricare pe care e indicată direcția Eminönü sau Beyazıt, deoarece ambele stații se află lângă Sultanahmet, dar va trebui să rezervați în jur de 15 – 20 minute până a urca în inima cartierului – unde se află Topkapi, Aya Sofia, Moscheea Albastră etc.

Dacă v-ați oprit pe partea asiatică a Istanbulului, cea mai ripidă, ieftină, plăcută cale spre Sultanahmet este cu vaporul, bunăoară din
Kadıköy sau Üsküdar până la Eminönü, de unde veți urca dealul (vezi mai sus). O altă opțiune este vaporul de la Üsküdar până la Kabataș și de acolo – tramvaiul.

 • Mai multe detalii despre transportul din Istanbul găsiți aici.
 • Pe scurt despre transportul de care ar putea avea nevoie orice turist venit la Istanbul, aici.
 • Dacă planificați să folosiți activ transportul public din Istanbul, are sens să vă luați Istanbul Kart, detalii aici.

Ce puteți vedea în Sultanahmet

Sfânta Sofia

Hagia Sophia, Aya Sofya sau Sfânta Sofia, biserică din sec. VI, construită de către Imperatorul Bizantin, Iustinian I. Sfânta Sofia are un dom cu un diametru de 30 m, reprezentând pentru 1000 de ani cel mai mare spațiu închis din lume și cea mai mare catedrală (în 1520 Catedrala din Sevilla i-a luat locul). Biserica a fost prădată în anul 1204, în timpul celei de-a patra Cruciade, și transformată în moschee în sec. XV, când Otomanii au cucerit orașul. Între anul cobstrucției și anul cuceririi, Sfânta Sofia a servit de scaun Patriarhului de la Constantinopol.

În 1935, Aya Sofya a fost transformată în muzeu. Aprpo, foarte recent, președintele Turciei a declarat că Sfânta Sofia trebuie transformată iar în moschee.

Intrarea costă 40 de lire. Dacă le cumpărați online, veți evita rândurile enorme.

 • Site-ul muzeului Aya Sofya, aici.
 • Ghidul Lonely Planet despre Aya Sofya, aici.
Palatul Topkapi
Foto: Meriç Dağlı/Unsplash

Palatul Topkapi sau Topkapi Sarayı ascunde în pereții și grădinile sale un secol de secrete, drame, mistere, iubiri, negocieri, omoruri ale Imperiului Otoman, care, apropo, a marcat și istoria noastră.

Construcția lui a început în 1459, 6 ani după cucerirea Constantinopolului. Complexul actual este alcătuit din patru mari curți și câteva clădiri mai mici, construite și/sau recocntruite după curtremurul din 1509 și incendiul din 1665. Tot aici este situat și haremul imperial.

Începând cu sec. XVII Topkapi și-a pierdut din importanță. În 1923, Palatul a fost transformat în muzeu.

Biletul costă 40 de lire. Intrarea în Harem se achită separat – 25 de lire.

 • Site-ul Palatului Topkapi, aici.
 • Ghidul Lonely Planet, despre Palatul Topkapi, aici.
Moscheea Albastră
Foto: London Wood Co. /Unsplash

Moscheea Albastră sau Sultan Ahmet Camii, prima moschee imperială, construită între 1609 și 1616, continuă să funcționeze și azi în calitate de moschee.

Moscheea Albastră, numită astfel, grație faianței de culoare albastră care îi domină interiorul, e situată în fața Sfintei Sofii. Istoria construcții acestei moschei e plină de controverse și neințelegeri între sultanul Ahmed, care avea doar 19 ani când a ordonat construcția ei, și teologii acelor timpuri. Astăzi Moscheea Albastră a devenit simbolul Turciei și este cea mai importantă moschee a țării.

Intrarea este gratuită. Uneori rândurile sunt foarte mari. La intrare veți fi rugați să vă scoateți încălțămintea. Pentru vizitatorii în șorți și cu umerii goi, se oferă câte o cuvertură mare, albastră.

 • Site-ul oficial al moscheii, aici.
 • Câteva chestii utile de știut, înainte de a vă îndrepta spre Moscheea albastră, aici.
Basilica Cistern

Basilica Cistern sau Cisternele, situate lângă Sfânta Sofia li Moscheea Albastră, este o cisternă gigantică, construită de imperatorul Iustinian I pentru a aproviziona cu apă palatul imperial și clădirile adiacente, apoi Palatul Topkapi. Locul este impresionant, situat sub pământ, cu pești înotând sub picioare.

Basilica Cisterna are 336 de coloane, de câte 9 metri fiecare. În construcția Cisternei au fost implicați 7000 de sclavi.

Intrarea în Basilica Cisterna costă 20 de lire. Copiii sub 8 ani intră gratuit.

 • Detalii și fotografii despre Cisterne, găsiți aici.
Hipodromul

Hipodromul, cândva centrul Imperiului Bizantin și Roman, un loc de plimbat și de minunat de la priveliștea pe care ți-o oferă.

Cele mai vechi și atmosferice hamamuri sunt, la fel, situate, în Sultanahmet, între Aya Sofya și Grand Bazaar.

Kapalıçarşı

Grand Bazaar-ul sau Kapalıçarşı cu cele aproape 5000 de magazine este un must al Istanbulului, chiar dacă nu-l veți parcurge în lung și-n lat și nu veți cumpăra nimic (puțin probabil).

Grand Bazaar este o piață acoperită, una dintre cele mai mari și vechi din lume, alcătuită din 61 de străzi acoperite. Apropo, în 2014 Grand Bazaar-ul a fost numită destinația mondială numărul unu, cu peste 91 milioane de vizitatori anual.

Vânzător de lămpi
Foto: Wei Pan /Unsplash

Kapalıçarşı sau Piața Acoperită, a început să fie construită în 1460, imediat după cucerirea Constantinopolului de către Otomani.

Grand Bazaar este Raiul pentru cei și cele care iubesc bijuteriile (inclusiv din argint) și eșarfele.

 • Istoria Grand Bazaar-ului, aici
 • Despre cum să navigați în Grand Bazaar, aici.
 • Despre cum să negociați la Grand Bazaar, aici.
Bosfor, noaptea
Foto: Hulki Okan Tabak/ Unsplash

Dacă tot suntem în zona Sultanahmet, ar fi fantastic să rezervați câteva ore pentru a face un tur cu vaporul pe Bosfor. Pentru aceasta trebuie doar să coborâți spre Eminönü și să căutați tururile pe Bosfor operate de compania oficială de ferry din Istanbul – Şehir Hatları.

La moment, sunt trei tipuri de tur pe Bosfor – scurt, lung și tur lung de noapte. Turul scurt presupune o călătorie cu vaporul din
Eminönü până la Istinye, cartier situat după al doilea pod peste Bosfor și înapoi. Durata e de 2 ore. Prețul e în jur de 15 lire. Îmbarcarea se face la 14:30.

Pe Bosfor
Foto: Fré Sonneveld /Unsplash

Turul lung ajunge până la Marea Neagră. Acesta durează 3 ore și costă în jur de 25 de lire.

Turul de noapte are același traseu, ca și turul lung. Acesta pornește la apus și revine spre punctul de pornire aproape de miezul nopții, Turul de noapte este accesibil doar sâmbăta în lunile iulie și august. Prețul e în jur de 20 de lire.

Ambele tururi lungi se opresc pentru o pauză la intrarea în Marea Neagră, unde puteți lua cina sau bea un ceai.

Atenție! Tururile pe Bosfor operează de pe 1 aprilie până pe 31 octombrie.

Taksim și Beyoğlu

Istiklal Caddesi, la o oră matinală
Foto: Drew McKechnie/Unsplash

Scuarul Taksim este considerat inima Istanbulului, locul unde au loc cele mai multe proteste, evenimente publice, stația terminus pentru o linie importantă a metroului și hub-ul de interconexiuni al autobuzelor din oraș.

Istoric, aceasta este cea mai occidentalizată zonă a Istanbulului și face parte din cartierul. Datorită prezenței masive, de-a lungul secolelor, a europenilor, Beyoğlu sau Pera, așa cum i se spunea pe timpuri, a devenit un hot spot pentru arte, modă și tehnologii.

Cum ajungeți în Beyoğlu

Când vreți să ajungeți în Beyoğlu, orientați-vă după Taksim, or, cum am mai spus, Scuarul Taksim este un punct unde se intersectează mai multe artere ale transportului public din Istanbul.

Dacă veniți din partea asiatică a orașului, de exemplu, din Kadikoy, cel mai simplu este să luați vaporul până la Kabataș, iar de acolo – funicularul până în Scuarul Taksim. O altă cale de pe partea asiatică ar fi, mai ales seara, vaporul până la Karakoy, de unde puteți urca până la Turnul Galata, apoi spre Istiklal Caddesi. Bonus pentru această alegere este trecerea sub podul Galata, care pe timp de noapte e iluminat feeric.

 • Site-ul cu orarul vapoarelor, aici.
 • Pentru alte informații și site-uri utile despre deplasarea prin Istanbul, vedeți mai sus.

Ce puteți vedea în Beyoğlu

Tramvaaiul Nostalgic, pentru plimbări pe Istiklal Caddesi
Foto: parastoo jk/Unsplash

Istiklal Caddesi, o stradă lungă, pietonală, renumită mai ales în rândurile turiștilor pentru shopping, localuri și hoteluri, sediul multor consulate, centre culturale, școli de prestigiu, biserici ortodoxe și catolice, pornește din Scuarul Taksim.

Urmând Istiklal Caddesi dinspre Scuarul Taksim, veți ajunge la Pasajul Florilor sau Çiçek Pasajı, situat pe partea dreaptă a străzii. Se spune că acesta ar fi miniatura Galleriei din Milano. Pe timpuri, în locul Pasajului, era un teatru, incendiat în 1870. După Revoluția Bolșevică din 1917, multe femei din aristocrația rusă, însărăcite, vindeau flori în Pasaj. Acum Pasajul adăpostește pub-uri, cafeneli și restaurante.

Pera Palace Hotel

Dacă sunteți pasionat/ă de opera Agathei Christie, vizitați hotelul Pera Palace, construit în 1892, pentru a caza pasagerii de pe Orient Express și unde romanciera a scris „Crima din Orient Express”. Camera în care a fost cazată Agatha Christie acum e muzeu.

Cea mai mare biserică catolică din Turcia se află, la fel, pe Istiklal Caddesi.
S. Antonio di Padova, e o adevărată bijuterie, mai ales de când interiorul i-a fost cu lumini. Merită pe deplin o vizită.

Tot pe Istiklal Caddesi, pe partea stângă, dacă veniți din Scuarul Taksim, se află și impozanta poartă, care ascunde frumoasa clădire, înconjurată de un parc cu vegetație deasă, a prestigiosului liceu Galatasaray.

Porțile Liceului Galatasaray

Liceul Galatasaray, construit în 1481, este cel mai vechi liceu din Turcia. Programul liceului este un amestec dintre curricula turcă și franceză. Respectiv, lecțiile se țin în ambele limbi.

Clubul de Fotbal Galatasaray a fost numit în cinstea liceului, deoarece în primii săi ani, toți jucătorii erau elevi la Galatasaray.

Apropo, Galatasaray, înseamnă Palatul Galata, numit astfel în cinstea Turnului Galata, situat în apropiere.

 • Ce altceva puteți vedea pe Istiklal Caddesi, aici.
 • Lista magazinelor de pe Istiklal Caddesi, aici.
Turnul Galata
Foto:Rohan Reddy/Unsplash

La Turnul Galata e foarte simplu de ajuns, dacă urmați Istiklal Caddesi, până aceasta se transformă într-o stradă îngustă și întortocheată, împânzită de magazine de instrumente muzicale. Turnul va răsări, la un moment dat, pe dreapta.

Construit de genovezi în 1348, Turnul Galata are aproape 67 de metri. Acum în Turn găsiți o cafenea, un restaurant și un balcon de la care puteți admira orașul.

Intrarea – 25 lire, copiii sub 7 ani nu plătesc.

 • Site-ul Turnului Galata cu fotografii frumoase, aici.
 • Detalii despre Turnul Galata și ceea ce poate fi vizitat în zonă, aici.

Insulile Principilor

Spre insule
Foto: Emre Gencer/ Unsplash

Ultima zi de descoperire a Istanbulului, recomand să o petreceți într-o mini-călătorie pe mare spre Insulile Principilor sau Prens Adaları, sau, simplu, Adalar.

Insulile Principilor este un arhipelag din Marea Marmara, alcătuit din 9 insule, situate la o distanță între 10 și 23 de km, la sud-est de Bosfor. Dintre acestea, doar patru sunt locuite – Kınalıada, Burgazada, Heybeliada și
Büyükada.

Amiază pe una din insule
Foto: Emre Gencer /Unsplash

Numele arhipelagului se datorează destinației sale triste – în perioada Bizantină, pe aceste insule erau exilați prinții și alte fețe regale. Începând cu sec. XIX, însă, Insulile Principolor s-au transformat într-o zonă de vilegiatură pentru privelegiații Istanbulului. Vilele acestora pot fi admirate și azi pe Büyükada, cea mai mare insulă. Apropo, primul loc de exil a lui Trotsky a fost, la fel, Büyükada, unde revoluționarul sovietic s-a aflat între 1929 și 1933.

Cum ajungeți pe Insulile Principilor

Pentru a ajunge pe insule sunt două opțiuni – autobuzul de mare (sea bus) și vaporul simplu. Primul este mai rapid, mai confortabil pe timp urât și mai scump.

Ambele opțiuni sunt accesibile din Eminönü și Beşiktaş. Dacă sunteți cazați în cartierul Fatih/Sultanahmet, Eminönü este locul de unde trebuie să îmbarcați.

De pe partea asiatică, vaporul poate fi luat din Kadikoy.

Prețul pentru seabus este de 10 lire într-o direcție, pentru vaporul simplu – 5 lire, iar dacă aveți Istanbul Kart – 3.85 lire).

Așa arată un vapor simplu
Foto: Emre Gencer /Unsplash

Eu iau întotdeauna vaporul, chiar dacă durează vreo oră și jumătate până ajunge la Büyükada, cea mai turistică dintre insule. Călătoria cu vaporul prezintă un eveniment în sine, mai ales când e cald și bine și poți sta pe punte, cu o ceașcă de cafea turcească sau ceai turcesc, în bătaia brizei marine și a soarelui. Ce poate fi mai plăcut?

Mare atenție la orarul vapoarelor! Înainte de a porni în peregrinaj pe insule, asigurați-vă că ați verificat ora ultimului vapor.

Ce poate fi văzut pe Insulile Principilor

Cum am mai scris, cea mai turistică, respectiv, aglomerată, este cea mai mare insulă și ultima destinație a vaporului – Büyükada.

Căluții își așteaptă clienții
Foto: Emre Gencer /Unsplash

Pe Büyükada, ca, de altfel, pe toate insulile arhipelagului, deplasarea în mașini este interzisă. Ca alternativă, puteți alege bicicletele sau trăsurile cu cai, care se găsesc din belșug pe Büyükada.

De pe insule Istanbulul poate fi văzut ca în palmă
Foto: Hulki Okan Tabak Unsplash

Insulile Principilor sunt locuri de plimbare, de leneveală pe la terase și cafeneli, sau direct pe malul mării.

Cine preferă să-și petreacă timpul mai retras, într-o atmosferă calmă și intimă, ar putea să evite Büyükada, în favoarea insulelor mai mici, de exemplu Burgazada sau Heybeliada. Pe Heybeliada consiliul local organizează în timpul verii concerte în aer liber.

***

Trei zile la Isnabul este la fel cum ai intra în ocean până la glezne – ca să nu spui că nu ai încercat apa.

_________________________

Notă: fotografiile la care nu este indicată sursa sunt de pe Wikipedia, cu unele excepții, găsite prin google search.

Foto copertă: Everin Seclaman/Unsplash

_______________________

Pentru mai multe fotografii și video atmosferice de la Istanbul, vizitați pagina mea de Instagram – diana_guja.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 19