Arta

Trilogia „Trei culori” de Krzysztof Kieślowski

L-am descoperit recent pe regizorul polonez, Krzysztof Kieślowski, cu a sa trilogie „Trei culori”.

Dragostea a fost de la prima vedere: rapida, intepatoare si foarte flamanda. Am privit toate trei filme intr-o dupa-amiaza de duminica. Ma temeam ca daca nu o fac atunci, pe stomacul si inima goala, imi cade tavanul in cap si mor fara sa cunosc un poem cinematografic scris anume pentru inima si creierul meu.

Trilogia „Trei culori” e alcatuita din trei filme: „Albastru”, „Alb” si „Rosu”, filmate intre 1993-1994. „Trei culori” au fost inspirate din culorile drapelului francez, de la stanga la dreapta. Istoria spune ca povestea fiecarui film se bazeaza pe una din valorile Republicii Franceze: libertate, egalitate, fratie. Regizorul a ironizat intr-un interviu ca s-a inspirat din drapelul si valorile franceze, deoarece banii pentru filme erau francezi.

„Trei culori” sunt considerate de unii critici ca trei dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

 

Trei culori: Albastru

Julie, intrepretata de Juliette Binoche, ramane singura dupa ce sotul ei, Patrice de Courcy, renumit compozitor, si fiica de 5 ani, mor intr-un accident de masina, in care se afla si ea. Dupa ce iese din spital, Julie distruge toate lucrarile sotului, pe care ea il consulta si pentru care compunea bucati intregi, vinde micul castel in care locuiau si se muta la Paris, inchiriind primul apartament pe care il vede. Julie vrea sa rupa cu trecutul sau, cu toti oamenii care il alcatuiau. Julie vrea sa se elibereze.

Pana la urma, legaturile se adeveresc a fi mai trainice decat isi imagina. Julie o gaseste pe amanta sotului decedat. Apoi revine la Olivier, mana dreapta a sotului, indragostit de ea ani buni si care reuseste sa salveze ultima lucrare a lui Patrice, dedicata Europei. Ea il ajuta sa o termine.

 

Trei culori: Alb

Karol Karol, un polonez ajuns la Paris din dragoste pentru Dominique, e lasat in strada de aceeasi Dominique, care a divortat de el, pe motiv ca acesta nu-si putea indeplini obligatiile fizice de sot. Odata cu Dominique, Karol pierde totul: permisul de sedere in Franta, salonul de frumusete pe care il detineau impreuna si apartamentul. Ajuns fara bani, Karol doarme intr-o statie de metrou, unde il intalneste pe Mikolaj, alt polonez. Aceasta intalnire ii va schimba viata.

Mikolaj, care avea bilet de avion spre Varsovia, e de acord sa-l ia pe Karol cu el… intr-o valiza. La aeroportul din Varsovia, insa, valiza mare si grea este furata de angajati si scoasa in afara orasului. Cand acestia o deschid, il gasesc in ea pe… Karol, care a supravietuit cateva ore de zbor in bagajul de cala.

Ajuns in orasul natal, o capitala in plina criza post-socialista, Karol pune la cale un plan de razbunare, dar si de intoarcere a iubitei lui foste sotii. Si soarta e de partea lui.

 

Trei culori: Rosu

Valentine e studenta la Geneva. In timpul liber, ia ore de balet si lucreaza ca model pentru defileuri de moda si campanii publicitare. Intr-o seara, Valentine accidenteaza un caine. Propietarul acestuia, Joseph Kern, judecator la pensie, pe care Valentina il gaseste datorita medalionului de la gatul animalului, traieste o viata izolata. Acesta pare sa fie insensibil la soarta cainelui, care, de fapt, e catea, si o lasa pe tanara sa se ocupe de ea.

Intr-o zi, in timpul plimbarii, Rita (asa o cheama pe catea), o aduce pe Valentina la casa lui Joseph. Intrand, Valentina descopera ca batranul asculta convorbirile telefonice ale vecinilor. Asa intre cei doi incepe o relatie plina de conflict, dar si de amicitie tandra.

In film mai apar episodic si alte personaje, vietile carora, se impletesc la un moment dat. Dar nu va spun mai multe, va las sa descoperiti conexiunile si culorile, din primul pana in ultimul film.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 20