Lecturi

„Un veac de singuratate” de Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez, scriitorul nascut in Columbia, cistigatorul Premiului Nobel pentru Literatura in 1982, s-a stins din viata  joi, 17 Aprilie.

 

Desi ma gindeam la o alta recenzie, am hotarit sa dedic aceasta postare memoriei acestui mare autor, care a captivat o lume intreaga cu lucrarile sale. Cartea mea preferata deja de doua decenii este “Un veac de singuratate”. Prima data am citit-o in anii de studentie cind o prietena buna mi-a recomandat-o. Ca ieri imi aduc aminte cum rasfoiam cartea intr-o librarie din centrul Iasului si nu ma puteam decide sa o cumpar sau nu, caci, fiind studenta si traind din bursa, nu prea imi ajungeau bani de carti. Totusi, ceva mi-a spus sa o iau si am citit-o practic neintrerupt citeva nopti la rind, lipsind si de la cursurile universitare, pentru ca nu puteam sa ma opresc pina nu am ajuns la final. Si apoi inca o perioada lunga am ramas sub influenta cartii, a realismului magic a lui Marquez. Am recitit cartea un deceniu mai tirziu in traducere engleza, “One hundred years of solitude” si chiar daca deja nu mai eram studenta si eram alta cu o alta viata, m-am pierdut din nou in carte si in lumea magica din orasul Macondo.

 

Un veac de singuratate” e un roman complet, care le are pe toate – dragoste, ura, magie, istorie, schimbare, pierdere, umor, ironie, pasiune, razbunare. Marquez e atit de aproape de natura umana in aceasta carte, el se daruiste complect noua, cititorilor.

 

Cartea urmareste viata a multor generatii din familia Buendia pe parcursul a 100 de ani. In acest roman gasim toate temele esentiale ale umanitatii – nasterea si moartea, dragostea, ca salvare a omenirii, instinctele umane si singuratatea, patrunse pina in adinc de autor. Pina la urma, toti intram si plecam din aceasta lume in singuratate.

 

Gabriel Garcia Marquez a incheiat veacul sau pe acest pamint, dar a lasat omenirii literatura sa pentru inca multe veacuri inainte.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 24