Din viață

Unde am greșit?

„Sunt tânără. Mai am atâtea să învăț”, îți spui de fiecare dată când nu ai curaj să iei o decizie ce ți-ar putea schimba radical viața. Citești cărți motivaționale, te abonezi la pagini pentru femei, plângi la postările siropoase și la cele în care soțiile își batjocoresc soții alcoolici, curvari, leneși și indiferenți, încerci să compari eșecurile tale cu eșecul altor ființe necăjite, care pierd busola în mijlocul greutăților. Te minți și începi a crede în clișee impuse tot de femei care, probabil, au fost și sunt nefericite în relațiile pe care le au. De ce nefericite? Pentru că o femeie care e satisfăcută de viața ei, nu dă  sfaturi altor femei despre cum e bine să trăiască, ce Sfânt al casei să aleagă și la ce oră să se culce cu bărbații. Ok, nu acorzi mare atenție acestor detalii, pentru că ești obsedată de o singură întrebare: „Unde greșesc și de ce mă simt străină în relația pe care o am?”

Îți pui această întrebare seara, înainte de somn, pe drum spre magazin, în troleu și în pat, lângă el. Îl iubești, iar aceasta este cea mai frumoasă scuză pe care o găsești. Nu mai crezi în tine, în ceea ce spui, în ceea ce faci și ce vrei. Tu crezi în el, deși  poate el e greșeala care se ascunde de rațiune în inimă. Nu este exclusă nici a doua variantă – tu ești o greșeală pentru el, iar din această cauză relația voastră începe a șchiopăta.

La început nu era la fel. La început credeai că pentru a construi o relație sănătoasă, este suficientă dragostea pe care v-o dăruiți reciproc. La început nu te gândeai că interesele personale pot suferi din cauza  celor comune și invers. La început nu vă reproșați unul altuia că sunteți indiferenți față de problemele celuilalt (deși nu e așa), și nu te gândeai că, într-o relație, compatibilitatea psihologică e mult mai importantă decât cea dintre zodii. Îți repeți insistent că va fi bine, că într-o relație există diverse etape și teste prin care sunteți nevoiți să treceți, că înțelepciunea vine odată cu timpul, valabil în ambele cazuri, că tot ce se face, se face spre bine și alte bullshituri care nu au nicio relevanță atunci când doi oameni, care impart același pat, trăiesc în lumi paralele. Te gândești că într-o relație totul se împarte la doi, chiar și nefericirea. Cu timpul, răbdarea devine cel mai temut dușman al tău, iar confortul pe care ți-l oferă ideea că nu ești singură, te ajută să mai treci o zi boțită în calendar.

Mă gândesc uneori că ne merităm sorțile. Că, defapt, problema nu e în bărbații noștri, ci în noi. Așa vine frustrarea în femei – din frică. Din neîncredere și din nepăsare față de noi.

Eu nu cred că un barbat care trăiește lângă o femeie paralizată psihologic pe jumătate, este fericit. Resemnat poate e, fericit, însă, niciodată. La fel ca și noi, cele care credem că timpul le aranjează pe toate. Timpul are o singură funcție, de a trece. Să nu căutăm scuze acolo unde ele nu-s. Pentru că ele chiar nu-s și nici nu vor fi.

Revenind la întrebarea: „Unde am greșit?”. Probabil acolo unde te-ai rupt de tine. Sau încă mai greșești, crezând că doar iubirea salvează tot. Comunicarea ne salvează, în primul rând. Vorbește cu bărbatul de lângă tine, spune-i ce-ți place și ce nu, lasă-l să-ți explice de ce e atât de absent, sau prea mult prezent în viața ta. Comunicarea e unica modalitate prin care înțelegi dacă omul de lângă tine e al tău. Dacă nici comunicarea nu ajută, înseamnă că, pur și simplu, bărbatul tău e prea rupt de tine și de ceea ce numești tu relație.

 

Text și imagine: Natașa Bujor

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21