Copii

Unde dorm copiii refugiati. O calatorie virtuala prin paturi improvizate

Cand auzim din televizor sau de la radio sau citim in stiri ca in Europa in acest an au venit in jur de un milion de refugiati, aceasta este o cifra. Ce inseamna un milion de oameni, pribegiti pe drumuri, pe arsita, pe ploaie, pe frig nu prea ne imaginam. Nu vrem sa ne imaginam. Refuzam. Schimbam canalul. Distribuim articole din ziare de mana a doua, vadit fasciste, si ne bucuram in sinea noastra ca suntem printre cei alesi. Mai albi. Mai invatati. Mai civilizati. Mai oameni, ce. Ah da, mai crestini. In primul rand, mai crestini decat orice crestin sirian. Si apoi, de unde sirienii pot fi crestini? Dap’ nu sunt ei arabi? Si inca musulmani. Terosisti deci. Las’sa moara. Bravo, Orban!

 

De aproape 5 ani, de cand s-a inceput razboiul in Siria, doua milioane de copii au luat calea exilului. „Au luat” e mult spus. Au fost impinsi. De bomba care le-a explodat in fata usii. De mama care a murit in drum spre piata. De tatal care a disparut. De fratele, creierul caruia era intins pe trotuar, chiar langa ghiozdan.

 

Acsti copii exista. Ei au nume diferite, caractere diferite, ochi negri, ochi albastri, ochi verzi. Ei adormeau leganati de sunete diferite, sarutati de buze diferite. Ei aveau fiecare bucatica lor de cer instelat la care se uitau seara, cand erau trimisi la culcare si nicidecum nu le venea somnul. Ei aveau cate o perna. Acum perna le este iarba, bucata de carton, ruscasul, bratul memei, perna de stat din spital, pamantul gol.

 

Magnus Wennman, fotograf suedez, dublu castigator a concursului World Press Photo Awards, a mers pe urmele refugiatilor sirieni – de la taberele de refugiati din Turcia, Iordania si Liban, pana in Suedia, trecand prin Grecia si Serbia – si a fotografiat conditiile in care dorm copiii refugiati, fiecare imagine fiind insotita de o scurta istorie a copilului.

 

ABDULLAH2

Abdullah, 5 ani

 

AHMED1

Ahmed, 6 ani

 

JULIANA1

Juliana, 2 ani

 

SHEHD2

Shehd, 7 ani

 

WALAA2

Walaa, 5 ani

 

Magnus-Wennman_Photography_0-900x780

Lamar, 5 ani

 

Magnus-Wennman_Photography_1-900x780

Mahdi, 1.5 ani

 

Magnus-Wennman_Photography_2-900x780

Abdul Karim, 17 ani

 

Magnus-Wennman_Photography_9-900x771

Ralia, 7 ani si Rafah, 13 ani

 

Magnus-Wennman_Photography_5-900x780

Shiraz, 9 ani

 

 

Foto: de aici si de aici, povestile lor le gasiti toto acolo.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23