Social

Vă rog, fără pungă

Ca orice om post-sovietic, am în bucătărie un sertar pentru pungile din plastic. Un sertar special pentru pungile de plastic, Karl!

Recent, acest sertar s-a golit. Și din acea clipă viața nu a mai fost la fel…

Iar dacă să vorbim serios – uitasem cu desăvârșire cum a fost viața până la această râie, care sunt pungile de plastic în casă. Într-un timp erau peste tot – în sertarul cu pricina, în frigider și congelator, ambalând grijuliu legume, carne, brânză, fructe, în varianta „pungă, în pungă și ambele în altă pungă”; în dulapul cu provizii, în varianta „pachet de orez, păstrat în pungă de plastic” sau „ovăz ambalat în hârtie, păstrat în pungă de plastic”. Acum, să mă întrebați „de ke?”, nu aș ști ce să vă răspund…

De aceea că… Așa au fost timpurile.

Timpuri în care, deși înțelegeam destul de bine care sunt pericolele acestei molime, chiar și la scară locală și microscopică, cum ar fi locuința mea, nu-mi schimbam comportamentul – continuam să mă uit docil cum casierițele îmi ambalau orice fâs în pungă, cum orice mini-plasture cumpărat în farmacie îmi era vândut ambalat în pungă, până și tulpinile florilor pe care le cumpăram erau ambalate în pungă de plastic! Și eu aduceam toată această bogăție acasă și învățam să conviețuiesc cu ea, în loc să pornesc un proces invers. Era ca un dat, un efect secundar al confortului modern, ceva ce mergea la pachet cu viața omului epocii, un simbol al victoriei noastre asupra sărăciei anilor de deficit, rămas în memoria colectivă ca o perioadă obscură în care pungile de plastic se spălau pentru a fi reutilizate.

Unsplash.com

Noi, oamenii, suntem comozi și orice schimbare, cât de minusculă nu ar fi, ne stresează, chiar dacă nu conștientizăm acel stres.

Or, să scapi de râia de plastic înseamnă stres.

 1. să decizi că vrei să scapi de ea
 2. să transmiți acest mesaj fiecărui om de la care cumperi ceva – uneori ești în situația să repeți același lucru de vreo 5 ori pe zi
 3. să decizi cu ce înlocuiești pungile
 4. să nu uiți despre decizia propriu-zisă
 5. să te faci cu un recipient-transportator în care să muți dintr-un loc în altul cumpărăturile
 6. să nu uiți recipientul acasă
 7. să-l uiți de n ori, să fii nevoit/ă să revii la pungi, să te urăști pentru neseriozitate, să vrei să lași baltă toată istoria asta cu salvarea planetei
 8. să te calmezi și s-o iei de la capăt
 9. să descoperi că nu mai ai nicio pungă în sertarul pentru pungi
 10. să nu știi unde să bagi gunoiul
 11. să deschizi dulapul din coridor și să treci la pungile din punga pentru pungi din coridor
 12. vezi punctul 1.

Dar cine a spus că va fi ușor?

E incredibil cum o schimbare atât de mică, și oarecum neinsemnată, de comportament poate declanșa atâtea procese – de la procese de gândire până la cele de redefinire a spațiului vital. Iată eu acum, bunăoară, mă gândesc cum să folosesc sertarul gol.

Tot ce trebuie să faci, pentru a lăsa această explozie a schimbărilor să intre în viața ta, e să spui, de fiecare dată când cumperi ceva: „Vă rog, fără pungă”, până devine un automatism.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 19