Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Jurnal

Valeric

Valeric a iesit de pe poarta cu o caldare si un ciocan. Se ducea la vaca, care era peste drum de casa lor. Sa o mulga si s-o mute.

 

De aseara ma gandesc la Valeric, baiatul megiesilor buneilor. El locuia cu parintii lui peste gradina. Pe diagonala. Eu urcam in pod si pandeam casa lor. Valeric era zvelt si blond.

 

Intr-o duminica, la slujba, am observat ca Valeric sa uita in directia mea. Eu stam pe partea barbateasca, in spate, mai aproape de iesire. Bunica canta in strana. Bunelul se tine si el mai in spate. Rezervat. Inalt. Frumos. Si intotdeauna cu mintea undeva. Undeva departe. Valeric era pe partea femeiasca, mai aproape de altar si masa cu prescura. Mai aproape de Dumnezeu, cum ar fi.

 

Au trecut cateva duminici pana Valeric a ajuns la mine. De cealalta parte. Incet. Pas cu pas. Rugaciune cu rugaciune. Ingenunchere cu ingenunchere. El a strabatut toata biserica din sat, mica, pipernicita, dar plina de toti sfintii si arhanghelii cerului. Biserica in care eu numaram minutele pentru a pune in gura anafura. Pentru a ma aseza. Pentru a scoate broboada de pe cap si a ma intinde pe iarba.

 

Toata biserica a observat ca Valeric merge. Ca Valeric se muta. Ca regele albilor vine langa nebunul negrilor. Ca locul lui devine gol. Ca nu mai are cine pazi masa pe care tsatsa Saveta a adus in zori cea mai gustoasa paine, care se da in portii mici. Minuscule. Painea pe care aveam dreptul sa o mananc doar dupa cateva ore bune de Tatal Nostru, Crez, matanii, cruci si icoane. Abia dupa ce preotul trecea cu candela printre noi, iar babele ingenunchiate se intindeau la poala lui si i-o pupau, ca pe cea din urma mana intinsa spre ele. De pe cealalta lume.

 

Duminica in care Valeric s-a proptit langa mine, eu am intors capul. El statea inalt, rigid. Vajnic. El statea sfios si aproape mort. El uitase cum se face crucea. Uitase de ce a venit aici, de cealalta parte. Valeric era mai alb decat albul parului lui. Valeric a trecut. A ajuns. Eu am iesit din biserica. Si nu am mai intrat.

 

Valeric a facut cativa copii in mai multe sate. Si i s-a dus vestea ca isi bate femeile.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 20