Dragă redacție

Vali, „curva satului”

– Unde te duci, măi frumosule? Te-ai îmbrăcat ca de târg. Poate când te întorci intri pe la mine, eu am făcut niște cărniță că poți să-ți lingi degetele, sau poți să mi le dai mie să le ling. Și nu numai degetele…
– Du-te, măi Valentin, și dă-mi pace…
– Apu da, mă duc, da tu să știi că eu te aștept, am să scot și un ulcior cu vinișor, și chiar am să mă spăl. Am să fiu frumușel, numai să vii.

Zici că parcă e scos dintr-un dialog între personajele închipuite de actorul Emilian Crețu? Așa aș fi zis și eu dacă acest dialog n-ar fi fost ascultat de după gard în satul meu. Și am ieșit cu o față înăcrită, horodogind din căldări, numai să nu mai aud nimic. Tare mai disprețuiam omul ăsta.

Avea un fel al lui de a merge pe drum, azi i-aș spune că parcă se simțea tot timpul pe podium. Dădea din șolduri mai ceva ca mine. Pun pariu că și în pantofi cu toc de 10 cm ar fi pășit mai elegant. Asta în vremurile lui bune.

Vali era întruchiparea iubirii. Maestru în a arunca priviri gingașe, în a face declarații furtunoase de dragoste și mărturisiri sincere bărbaților. Bărbaților chipeși, de altfel, din satul meu.

Scriu, având ca surse de inspirație exclusiv bârfe din sat. Deh, puțin probabil că sunt inventate, pentru că, mă rog, ce se întâmplă într-un colț de sat dă ecou în cealaltă parte.

N-am auzit ca Vali să fi fost bătut de homofobi, sau a fost demult și nimeni nu mai ține minte. Mai mult, se zice că el nu ducea lipsă de „dragoste” bărbătească. Dacă-i place de cineva, sau avea nevoie de atenție, Vali îl invita la el acasă. Acolo îi întindea masa și scoatea un ulcior cu vin. Ce se întâmpla mai târziu, numai ei știu. Doar că mai în glumă, mai în serios, mulți dintre bărbații satului ajungeau să facă glume de genul, „Chiar și Vali e mai gospodină ca tine”.

Cât am trăit în sat, m-am prefăcut că Vali nu există. Nu aveam habar cum trăiește omul acesta. Și abia nu demult am aflat despre faptul că Vali era curva satului pentru toți bărbații care n-aveau nicio șansă să-și găsească femei.

De altfel, Vali era un om erudit și atunci când nu era total amețit de băutură, era ascultat cu plăcere de fiecare. Și Vali mai era și un veterinar bun. Avea un talent aparte și nici măcar băutura nu-l încurca să afle ce a pățit văcuța sau porcul gospodarului.

Ce să mai zic, era întruchiparea unui personaj exotic, integrat foarte natural în patriarhalismul satului moldovenesc.

Și uite am aflat zilele astea că Vali a murit. Să fi avut vreo 50 de ani. Zice lumea că de la băutură i se trage. Despre el vorbesc de bine și cei care încă mai au animale. Ei se plâng că așa veterinar nu găsești în fiecare sat. Probabil, mai este plâns și de alții, dar asta n-am s-o aflu.

Acest text l-am început astă vară, fiind sub impresia unei emisiuni OptmartSRL despre sexualitate și diferențele dintre noi. Dar atunci n-am cutezat să-l trimit Dianei să-l publice, îmi părea că-i lipsește ceva. Acum, când am aflat că Vali a plecat dintre noi, am decis să-mi aduc aminte de el măcar așa.

Să-ți fie țărâna ușoară, Valentin!

Text: Frăsâna

Foto: Cristian Newman/Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 19