Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

„Vara in care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Tibuleac

Voiam să pot muri simplu, comod, repede. Voiam ca moartea să fie în puterea mea, să o pot invoca fără efort și fără cheltuieli în orice secundă. Toate acestea ar fi fost posibile dacă moartea fi fost inventată de cineva cu mai mult discernământ, care n-ar fi protejat-o atât, ci ar fi redus-o la o simplă funcție. Un al treilea ochi, o a treia tâmplă, o inimă pe dreapta – care să deconecteze unilateral trupurile inutile în caz de necesitate.

Imposibilitatea de a muri când aveam absolută nevoie era cea mai mare nedreptate care mi s-a făcut vreodată, iar mie mi s-au făcut multe nedreptăți. Începând cu nașterea mea de către o femeie absolut străină.

 

Cand mi-au ramas doar cateva pagini din noua carte a Tatianei Tibuleac, am intrat pe contul meu de Facebook si l-am dezactivat. Aveam nevoie de liniste. Sa aud mai bine. Sa inteleg mai bine cuvintele. Sa pot atinge starea pe care o creau in mine.

Cand inchizi o carte care te-a taiat cu fiecare virgula, nu vrei sa vorbesti despre ea. E prea intim. E prea pe intelesul tau. Un inteles pe care nu vrei sa-l dai la examinare unui juriu. Sa fie sau nu de acord cu tine. Sa se regaseasca sau nu in ceea ce ai de spus despre carte. E ca si povestea de dragoste pe care vrei s-o traiesti numai cu omul pe care-l iubesti. Asa e si cu „Vara in care mama a avut ochii verzi”.

Textele, ca si oamenii, vin la noi atunci cand trebuie sa vina. Si noi le gasim loc in viata noastra atunci cand suntem in stare.

Citeam si intelegeam ca e o carte scrisa pentru mine. Fiecare cuvant e al meu. E taiat dupa fiecare zi pe care o traiesc acum  – cu durere, speranta, dragoste, care trebuie sa se nasca acolo unde pana acum era numai boala si frica.

Cartea Tatianei a ingropat in mine cateva lucruri. Au aparut niste morminte. O parte din mine a devenit cimitir ambulant. Dar moartea lasa loc unei noi vieti. Unei noi incercari. Unei noi sperante. Si ea a spalat in apele oceanului de august, tot ce moartea n-a putut lua.

Si cine ar putea pune la indoiala ca cel mai frumos loc pentru moarte e un sat francez? Eu una, nu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 24