Arta

Vivian Maier, fotografa care a tinut ascunsa pasiunea sa

Vivian Maier cat a trait a avut o mare pasiune. Despre care nimeni nu stia.

In 2007, la o licitatie publica din Chicago a fost scos in vanzare un cufar metalic plin ochi cu negative. Acesta a fost cumparat de un oarecare John Maloof. Asa s-a descoperit istoria fotografei, care, in pofida tuturor cercetarilor si investigatiilor facute asupra ei, a ramas o enigma pana in ziua de azi.

200 de cutii de pline cu fotografii, ziare, inregistrari audio. 100.000 de negative. Tot ce a strans Maier de-a lungul vietii sale. Nimeni niciodata nu a avut permisniunea ei sa vada ce se ascundea in acele cutii.

Undated

Fara date

 

1965, San Juan, Puerto Rico

1965, San Juan, Puerto Rico

Vivian Maier s-a nascut la New York in 1926, dintr-o mama frantuzoaica si un tata austriac. Copilaria si-a petrect-o, navigand intre SUA si Franta. Despre viata ei timpurie se cunosc foarte putine, tot ce se stie este ca tatal dispare destul de repede de pe portretul familial si ca Vivian a inceput sa fotografieze fiind in Franta, pe la varsta de 20 de ani.

Undated

Fara date

 

Undated, Vancouver, Canada

Vancouver, Canada, an necunoscut

La inceputul anilor 50, Maier revine la New York, unde se angajeaza, in calitate de dadaca, intr-o familie instarita. Si fotografiaza. In 1956 se muta la Chicago, intr-o familie in care trebuia sa aiba grija de 3 baieti. Vivian incepe sa fotografieze la greu, avand si privilegiul unei camere negre in care putea sa-si developeze filmele.

1950s, Canada

1950s, Canada

 

August 22, 1956. Chicago

August 22, 1956. Chicago

Vivian Maier a fost femeia care a documentat cel mai bine viata americana din a doua jumatate a secolului XX. Cu un ochi viu si o prezenta aproape neobservata, ea s-a strecurat in cele mai diverse situatii si stari, imortalizand, in primul rand, trairile oamenilor si apoi tot ce erau ei din exterior.

9 ianuarie, 1957, Florida

9 ianuarie, 1957, Florida

 

10 iulie, 1959, Aden, Yemen

10 iulie, 1959, Aden, Yemen

Vivian Maier, un spirit foarte curios si liber, socialista pana in maduva oaselor, feminista prin vocatie, a dus o viata extrem de inchisa, fara prieteni si familie, fara posesiuni, dedicata in intregime muncii de dadaca si necesitatii compulsive de a fotografia. Insetata de cunoastere si de experiente noi, fotografa calatoreste extensiv de-a lungul vietii si ajunge sa faca inconjurul lumii.

18 septembrie, 1962

18 septembrie, 1962

 

Primavara 1963, Chicago

Primavara 1963, Chicago

Cand copiii de care a avut grija au crescut, iar ea, la randul sau, inainta in varsta, Vivian a inceput sa aiba mari dificultati de ordin material. Chiar daca continua sa fotografieze, nu mai avea posibilitatea sa developeze filmele si toate erau adunate intr-un spatiu de depozitare pe care il inchiriase.

Autoportret

Autoportret

 

Autoportret

Autoportret

In anii 90, insolvabila, batrana, deseori fara adapost, ea ajunge sa fie intretinuta de doi dintre copiii pe care i-a crescut. Din cauza incapacitatii de plata, toate filmele pe care le-a adunat de-a lungul vietii si le pastra in depozit, au fost vandute la licitatie. Asta se intampla in 2007. Asa s-a nascut legenda si enigma Vivian Maier. 30.000 de negative au fost cumparate de colectionerul John Maloof, care incepe sa investigheze aceasta enigma.

Astazi, Maloof detine 90% din toate lucrarile lui Maier, incepand cu fotografii si terminand cu pelicule documentare, pe care fotografa le-a filmat.

In 2009, fotografa moare.

Imagini: www.vivianmaier.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23