Lecturi

„Wild” de Cheryl Strayed

Eu demult am o pasiune pentru carti non-fictiune cu caracter autobiografic, povesti adevarate despre oameni reali, oameni ca noi toti, care parcurg un drum in viata, se impiedica, mai cad, se pierd si apoi se ridica si merg mai departe. Asa o poveste reala este cartea lui Cheryl Strayed, “Wild”, publicata in 2012.

 

Numele Strayed nu este numele real al autoarei, cand a depus actele de divort avea o dilema, nu vroia sa isi pastereze numele sotului, dar nici sa se reintoarca la numele tatalui abuziv si nici la numele mamei, care recent a decedat, si a ales un nume cu care se indentifica viata ei in acel moment Strayed – Ratacita, si a ramas cu el.

 

„Wild” e povestea reala despre doua femei, Cheryl si mama ei. Viata lor nu era deloc usoara si ei mai mereu au fost saraci in copilarie, dar mama permanent le spunea copiilor sai:

 

We arent’ poor because we are rich in love.

 

Cheryl a avut o mama atat de curajoasa, atat de diferita, atat de iubitoare, care dupa o casatorie abuziva unde a fost palmuita, batuta, trintita si din care a reusit sa plece definitiv dupa 8 ani si sa geaseasca un om drag cu care se recasatoreste si care creste copiii cu ea ca un adevarat tata, dupa ce hotaraste sa se duca la universitate la 40 de ani impreuna cu fiica ei si sa faca si ea, in sfarsit studii superioare, este diagnosticata cu cancer in stare agravata la plamini si moare in doar cateva luni la varsta tanara de 45 de ani. Ea nu fuma, era vegetariana si naturalista si traia in armonie cu pamantul.

 

Eu am ramas impresionata de legatura, de dragostea, de adancimea relatiei dintre Cheryl si mama ei.

 

But now that she was dying, I knew everything. My mother was in me already. Not just the parts of her that I knew, but the parts of her that had come before me too.

 

Dupa moartea mamei, Cheryl, pur si simplu, se ineca in durere, in disprerare, se pierduse complet, si pe ea si casnicia ei, a ajuns sa abuzeze de sex si droguri ca sa isi amorteasca durerea si nu stia cum sa iasa la mal. Ea divorteaza si hotaraste sa parcurga pe jos o distanta de 1,770 km., singura, prin muntii de pe Coasta Pacificului – The Pacfic Crest Trail. Cheryl strabate sute si mii de kilometri in natura salbatica, extraodinar de frumos descrisa in carte, in singuratate, in calduri insuportabile, in frig, in foamete, in dureri ale corupului si ale sufletului, pierde unghii, pierde kilograme, dar se regasestete pe ea, ca om, ca femeie, ca fiica, ca scriitoare, ca viitoare mama si sotie. La sfarsitul drumului, aflandu-se pe Podul Zeilor deasupra raului Columbia, Cheryl simte ca poate sa se reintoarca in aceasta lume imperfecta dar atat de frumoasa.

 

I felt fierce and humble and gathered up inside, like I was safe in the world now.

 

Eu zic ca Cheryl e o mare curajoasa. Sa iti asterni pe hartie, ca sa citeasca o intreaga lume fiecare particica a sufletlui si corpului tau, sa iti descrii toate greselile cu o sinceritate cruda, fara o picatura de falsitate, sa imparti cu toata lumea drumul tau greu, plin de durere, dar si de regasire, nu e usor, dar, probabil, necesar pana la urma pentru autoare.

 

Cheryl este astazi recasatorita si are doi copii, a scris si a publicat si alte carti.

 

Cartea “Wild” s-a bucurat de mult succes, a fost tradusa in peste 30 de limbi, dar nu gasesc o traducere in romana. In decembrie 2014 va aparea si filmul “Wild”, o ecranizare a cartii cu Reese Witherspoon in rolul lui Cheryl. Va recomand din suflet sa cititi cartea acum, pana apare filmul, care sper sa fie intr-adevar bun, dar va asigur ca oricum nu va putea sa redeie decat o particica din trairile fizice si sufletesti ale autoarei, asa cum le descrie ea in carte.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5